Ads

Kecikkan Saiz Gambar, Kekalkan Kualiti

paham tak dengan tajuk entry aku tu? saiz yang aku maksudkan bukan resolution tau. aku kalau nak letak gambar dalam blog aku suka guna gambar resolusi besar. sebab apa?

jom tengok beza dua gambar kat bawah ni:

gambar A
gambar B

nampak tak beza dua gambar kat atas ni? gambar A tu merupakan gambar bersaiz asal, gambar dengan resolusi tinggi. manakala gambar B pulak gambar bersaiz kecik, resolusi rendah.

biasanya  mende-mende macam ni jarang berlaku kalau korang amek gambar dari camera sendiri. gambar resolution rendah macam ni biasa terjadi bila korang amek gambar dari google membabi buta.

aku kurang suka gambar resolusi rendah ni sebab nanti nampak macam tak professional. appearance blog kita pun nampak tak nice dengan kehadiran gambar-gambar resolusi rendah ni.

ada cara kita nak kekalkan resolusi dan kualiti gambar tu tanpa guna pape software dalam laptop/pc. meh sini aku ajar, senang je.


caranya, korang hanya perlu guna JPEGmini. takyah nak install pape sebab ini merupakan satu aplikasi web. lebih kurang la. aku rasa macam takyah ajar je macam mana nak guna sebab budak darjah satu pun reti guna.

mende ni best sebab dia akan compress gambar kita dan mengekalkan kualiti gambar tu. aku guna JPEGmini sebab kalau dah selalu sangat upload gambar resolusi tinggi, nanti berat pulak blog.

22 comments:

  1. Nice, baru tahu kot. lps ni blehla try.

    ReplyDelete
  2. Menarik juga website tu.
    Biasa guna photoshop/ai =)

    ReplyDelete
  3. oke dah faham ! :D patut lah gambar pecah pecah kalau copy from google.. -_-

    ReplyDelete
  4. Ayokk. Sy update belog guna hp. Xd software nih. Huu

    ReplyDelete
  5. gambar pun boleh diet,,, hehe...betul banyak gambar blog loading lambat huhu thanks for the tips.. :)

    http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Boleh la guna aplikasi ni lepas ni.

    Terima kasih!
    (nada ala - ala pengguna produk menguruskan badan)

    ReplyDelete
  7. haha...ok bos..tenkiu2.. ada benda senang rugi kalu tak pakai kan.

    ReplyDelete
  8. dah umur 33 tahun....tapi baru hari ni tahu...dulu darjah 1 takder belajar benda ni...ehehe

    ReplyDelete
  9. so far, saya kalau nak copy gambar google membabi buta pun, pilih resolutin yang tinggi, takdelah nak menepek gambar blur kat blog. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. kalau nak amek gambar dari google pun, pilih resolution yg paling tinggi.. :)

      Delete
  10. oh nice one!!! mmg aku mncari aplikasi mcm gini... sbb gmbr aku selalunya saiz besar~so aku selalu kecikkn resolusi... hehehe.. thnx beb!!

    ReplyDelete
  11. Nak tanya sikit boleh,
    So bile dah compress kan gambar kat JPEG mini dan kualitinya kekal, adakah bile kota upload dalam blogspot kualiti tu masih sama juga atau di kompress lagi?

    Sorry la ayat tunggang terbalik. Harap dapat membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila upload gambar dalam blogspot, dia cuma compress resolution gambar kpd beberapa bahagian. resolution paling besar kat url ade "s1600". cuba check kat url gambar.

      kau boleh tukar 1600 tu kepada sebarang nombor. nombor ni biasanya size width gambar tu. contoh aku nak gambar tu dalam resolution width 500px. so aku kena tukar kat url tu "s500".

      kalau upload gambar yg dah di-compress kat jpegmini, kemungkinan size gambar tu semakin kurang. kalau guna full resolution (s1600), kemungkinan size gambar tu sama seperti size yg kita upload.

      aku nak terangkan pun susah jugak sebab aku pun tak menkaji sgt tapi aku paham la mcm mne mende ni berfungsi. harap menjawab persoalan.

      kalau ada pape soalan lagi jgn la segan bertanya, kalau aku tau, aku akan cuba jawab. :)

      Delete
  12. Oh meaning that gambar yang dah di kompress di JPEG mini tu still akan di kompress lagi bile di upload ke dalam blogger. Ok noted. Terima kasih sebab bagi penjelasan.
    :)

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers