Ads

Random Blog Review #1

ok, dulu aku dah bagitau yang aku nak buat review blog secara random. sambil-sambil tu boleh la aku tolong sikit dengan menyuruh followers aku gi singgah blog-blog ni.

Blog #1


aku tengok kat tab browser aku nama blog dia tertulis Qothrun Iqbal. template blog yang dia gunakan agak kemas, putih bersih. bagus template tu tapi kalau boleh main-main sikit dengan warna.

warna font tu aku cadangkan buat warna hitam je terus, nak baca pun senang. font warna kelabu bagi aku agak suram la. then alignment tu aku cadangkan buat align left instead of align center. baru nampak professional dan selesa nak baca article. pernah tengok article majalah buat align center? tak kan.

kalau dah tulis panjang-panjang tu kalau boleh buatkan perenggan, baru la nampak macam tak panjang satu-satu entry tu. cara aku, aku buat setiap perenggan pendek-pendek je. so nak baca pun selesa.

---------------------------------

Blog #2


blog seterusnya tertulis hana asyikin punye cerite. apa yang dia tulis di dalam entry pun ok je, kurang menggunakan short form. tapi kalau boleh jangan guna short form langsung dalam blog sebab bagi aku nampak nanti blog kita macam blog cikai-cikai.

pasal template pulak yang aku tengok macam banyak sangat mende yang tak penting terutama effect pada mouse cursor. aku tau ramai blogger guna template macam ni. kalau boleh guna template dari blogger je mudah, ringan pulak tu. nasib baik blog hana asyikin ni tak guna header, kat situ dah jimat masa loading.

keseluruhan bagi aku ok je. kalau boleh mintak pandangan blogger-blogger otai. setelkan performance blog dulu sebelum nak cerita pasal SEO. kalau tanya blogger otai, kebanyakkannya suke bercerita pasal SEO. bagi aku, SEO tu perkara nombor doploh.

---------------------------------

cukup la dua blog je aku review secara general. aku pun tak reti nak review blog orang detail sangat sebab aku pun dalam proses pembelajaran. jom sama-sama kita bagi pendapat dan sama-sama belajar dari kesilapan.

5 comments:

Ads

Followers

Google+ Followers