Ads

Jom Buang Word Verification Pada Comment

aku rasa macam dah pernah tulis pasal mende ni. tapi takpe la, aku cuma nak menolong orang lain supaya senang dan selesa nak tinggalkan comment kat satu-satu entry tu.


antara perkara yang dibenci


word verification ni bertujuan nak filter spam yang mungkin di-generate oleh bot (komputer) kat bahagian comment. sebab tu dia ade tulis kat situ untuk membuktikan korang ni manusia, kene la lengkapkan word verification tu dulu.


tapi bagi aku untuk blogger kat Malaysia ni word verification agak tidak perlu. sangat menyusahkan dan membuang masa. ramai yang tak suka mende alah ni.


-------------------------------------


1st step:

2nd step:


-------------------------------------


ada jugak yang cakap, "kalau takde word verification, nanti banyak la spam.."


tak semestinya cik akak dan cik adik ooi. berfikir biar la ke hadapan sikit dari orang lain hendaknya. sebab tu aku aktifkan fungsi comment moderation kat blog aku.




dengan comment moderation, korang boleh filter sendiri untuk setiap comment yang masuk. aku lagi suka macam ni sebab kalau ada comment moderation ni, aku boleh tau berapa banyak comment yang masuk tanpa aku pergi check kat blog.


-------------------------------------


tapi aku paham jugak ada segelintir blogger yang tak sedar pun blog dorang ada word verification ni. so, bermula sekarang sebaiknya korang gi la check dulu ade ke tidak menatang beruk ni.

15 comments:

  1. sblm ni pun blog sy ada word verification..
    lepas tu, sy rasa leceh, buang.
    bagus juga ada comment moderation..=)

    ReplyDelete
  2. word verification mmg menyusahkan.

    ReplyDelete
  3. tu la kadang2 word yg dibagi ntah apa2 :D

    ReplyDelete
  4. hmmm mmg dr dulu dah x pakai bende alah ni tp ade gak blog yg gune.. trus turn 0ff nak komen2

    ReplyDelete
  5. mmg mnyusahkn lg2 YG MINTAK NO YG KECIKK HALUSS

    ReplyDelete
  6. sy setuju..meh buang word verification

    ReplyDelete
  7. jari ni dah mula syok menaik nak comment entry dia tapi bila klik publish and keluar word verification arghh mood ni terus mati..

    ReplyDelete
  8. word verification? huh..satu2nya mende alah yang boleh hilangkn mood sy untuk tgl kn komen kt blog org..juleng mata sy nak baca word yg dia bagi tu..ehheh

    ReplyDelete
  9. mnda ni mmg leceh dan menyusahkan org jerk...sy da buang bnda pas kna tgur ngn blogger len..
    singgah follow awak..

    ReplyDelete
  10. betul betul... leceh tol lau ade blogger yg gune nie... huhu

    ReplyDelete
  11. hehe , masuk je sini ,, terus jmpe nie .. bguss bguss (y) dgn cptnya tgn nie pegy hapuskn , huhu :)

    ReplyDelete
  12. masih ramai yg tak tukar dorang tak tahu kot..skt mata nak tngk huruf2 tu

    ReplyDelete
  13. Mata sya x terang nak tgk nombor/huruf yg kecik. Selalu salah..last xjd nk komen.hehe

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers