Ads

Cara Sebenar Nak Letak Rujukan Gambar

puas jugak aku pikir nak buat ayat title entry aku tu. takpe, yang mana tak paham tu aku sebenarnye nak ajar sikit cara yang sepatutnya korang buat setelah amek gambar dari internet.


image credit to hqkpopwallpapers.blogspot.com


ramai yang aku perhatikan tiap kali gambar yang diambil dari sumber internet, mesti korang credit-kan ke pakcik Google. sebenarnya hak milik gambar tu bukan Google yang punye.

----------------------------------------

caranya senang je, mula-mula cari gambar kat Google Images:




macam kat atas ni aku nak cari gambar "cabbage". pastu korang pilih mana-mana gambar yang rasa berkenan.

----------------------------------------




nampak tak tempat yang aku tunjuk tu? milik gambar tu sebenarnye datang dari link yang berwarna hijau tu, bukan pakcik mahupun makcik Google.


image credit to corse-location-vacances.net


nampak tak aku buat macam mana? yang pasti gambar ni bukan la aku credit-kan kepada encik Google. Google ni hanyalah engine carian untuk kita mencari maklumat je.

----------------------------------------

*nak selamat, gambar hak milik korang letak la watermark supaya sape-sape yang guna gambar tu tak perlu creditkan gambar tu.

7 comments:

  1. hai.yg tu macam churp2 jgk..tp syarikat says.com...tp duit lg cepat dapat dr churp2 =)

    ReplyDelete
  2. haha..btol2..ckit2 kredit pakcik google. sdgkan bukan google yg amek gmbar tu..hehe

    ReplyDelete
  3. baru tahu gitu caranya ... kadang2 takut jugak nak ambik gambar2 org len ni ...

    ReplyDelete
  4. Memang bagus info nya... kat google semua gambar di ambil oleh website lain.. tapi kita kena bgi kredit, kalau tak bagi kredit payah le....

    Salam Danial ^_^

    ReplyDelete
  5. pakcik & makcik Google? so funny!!

    ReplyDelete
  6. ho3..baru tau..ingat kan pakcik google punye

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers