Ads

Cara Nak Tahu Filem Tu Best Ke Tak

cara ni biasanya aku guna bila nak download muvi baru. sebelum download kita mane nak tau muvi tu best ke tak kan? pilihan yang kita ada, sama ada kita dah tengok muvi tu atau bertanya kat kawan-kawan yang dah tengok.


kat sini aku nak bagitau cara aku nak tentukan cerita tu best ke tak sebelum download. kebiasaannya aku cari cerita-cerita lama je sebab cerita yang baru keluar panggung agak susah nak cari kat internet. (aku pentingkan kualiti, tak suka download gambar panggung)

------------------------------------

#1 Google

cara ni paling mudah. korang taip je tajuk filem kat ruangan search tu, result terawal yang keluar biasanya dari IMDB dan official website. maka aku pun memilih link dari IMDB.


#2 IMDB

IMDB bermaksud Internet Movie Database. bila dah masuk website tersebut, korang hanya perlu tengok kat bahagian rating filem yang korang cari tu. senang je, macam dalam gambar kat bawah ni:


nampak tak rating dia berapa? korang jugak boleh tau dah berapa ramai yang vote untuk rating filem tu. contoh citer Toy Story tu rating dia 8.5/10, so dah kire gempak la kalau dapat rating banyak tu.

tips aku, filem yang mana rating dia 7.0 dan keatas maka filem tu memang betul-betul best. kat IMDB ni aku boleh percaya sikit sebab yang tentukan filem tu best ke tak adalah penonton sendiri, bukan pilihan editor.

------------------------------------

ini adalah cara aku buat research sebelum men-download mana-mana muvi. kalau best dan dah ade file berkualiti Blu-ray, aku akan terus download.

kadang-kadang best ke tak satu-satu muvi tu bergantung kat individu tu jugak. tiap-tiap manusia ni selera dia lain-lain. aku suka cerita yang berat-berat, yang mana filem tu boleh buat kita sakit otak memikir. haha

------------------------------------

UPDATE: korang boleh gak tengok senarai top 250 kat LINK ni. sepanjang aku download dan tengok muvi-muvi yang dari top 250 ni, memang tak mengecewakan.

*korang kene terai tengok The Shawshank Redemption, sumpah terbaik giler!

6 comments:

  1. toy story mmg terbaek...tuh pasal rating tgi... ohoohoho.. skrg ni aku dah tahu nak carik cter apa yg best... nice info beb....

    ReplyDelete
  2. Mostly mst cerita ovesease yg rating tinggi. Bile la movie kita nak rating teratas selalu.. huhuh.. Thank for the sharing..

    Jom BW tintamerah ----> http://tintamerah4488.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing this :)
    baru tau haha

    ReplyDelete
  4. a'ah saya pon suke tgok imdb punye rating

    ReplyDelete
  5. aku kalo nak download movie tgk komen kat you tube dulu..kalo banyak komen yg negatif konpem filem tu low budget dan x best.

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers