Ads

Android Untuk PC Dan Laptop

mungkin ada yang dah tau dan mungkin ada yang belum tau. takpe, aku tulis ni untuk yang masih belum tau lagi. kat sini aku nak ajar macam mana nak run android dalam pc/laptop korang.


mungkin ada yang masih lagi pakai henset cikai-cikai macam aku ni. disebabkan henset tak berapa nak canggih macam kebanyakan orang, maka ada beberapa perkara yang kita tak boleh nak buat.

Bluestacks kat laptop aku. aku guna GO Launcher

contohnya penggunaan Whatsapp. kat sini aku ajar korang macam mana nak run android kat pc/laptop dan korang boleh terus guna Whatsapp kat pc/laptop.

----------------------------------------

#1 Download Bluestack

senang je, korang pergi ke website Bluestack dan download installer dia. size intaller ni kalau tak silap aku dalam 100MB+, so kalau internet slow harap bersabar la menunggu.

#2 Install Bluestack

nak install lagi la senang. cara install macam biasa je, takde pening-pening nak setting masa tengah install. dah install kena la tunggu dia siap setting sendiri dulu kan. sabar sikit je.

#3 Dah boleh terus guna

dah siap install korang boleh la terus guna software ni untuk download applikasi-applikasi android yang korang nak. aku cuma install Whatsapp dan Instagram je setakat ni.

----------------------------------------

cari apps dengan menekan button search (atas penjuru kanan)

aku cuma boleh ajar setakat ni je. yang lain-lain tu aku percaya korang boleh godek-godek sendiri. tak susah pun nak guna Bluestacks ni.

*untuk dapatkan interface sebijik macam pakai tablet atau smartphone, korang cari la application launcher. aku guna GO Launcher.

26 comments:

  1. Salam kenal..

    Menarik info ni.. ^_^

    ReplyDelete
  2. nk try buat la nt . mcm best ! hee :P

    ReplyDelete
  3. aku pakai begbeghiii yang hang tahap gaban u_u

    ReplyDelete
  4. thnx share info yang menarik nih..nanti boleh la jugak arepnakbebel try..haha

    ReplyDelete
  5. betul ke ni? nak try la.hehe.kalau install kat ipad boleh tak ni? tlg bg jawapan plisss..^_^ ma kasih.

    ReplyDelete
  6. @Ima Salsuzaima
    ipad? dah tentu la tak boleh dik oi.. haha bluestacks ni utk windows je..

    ReplyDelete
  7. nk buat cam ner erk?? xbole ler.. go launcher tue how?? ~saya yg kolot~

    ReplyDelete
  8. @~Eila~
    tak boleh? ape yang tak boleh? kene tgk dulu la... lgpun software ni memang perlukan processor yg laju sikit.. kalau laptop jenis slow2 tu mmg lagging sikit la. GO launcher tu juz search then install.. nanti tekan button home, pilih go launcher..

    ReplyDelete
  9. beb, cane nak sync contact?? x lepas2. hahaha :P

    ReplyDelete
  10. @ismadi ismail
    sync contact? hmm taktau la.. sebab aku guna untuk whatsapp je.. hehe

    ReplyDelete
  11. wahh..menarik info ni.nak trylah..!
    terima kaseh yaa.. :)

    ReplyDelete
  12. dh buat, tapi mcm mana nk add contact?

    ReplyDelete
  13. xboleh la..
    antivirus bitdefender xnk bg install nape?

    ReplyDelete
  14. xboleh la..
    antivirus bitdefender xbg install..
    nape ye?

    ReplyDelete
  15. Saya dah try tp dia tulis failed to install bluestacks..any ideas nak buat camana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kekurangan specification minimum agaknye.. try update driver utk graphic card

      Delete
    2. macam mana update graphic card ? i got the same problem too ...

      Delete
    3. macam mana update graphic card ? i got the same problem too ...

      Delete
    4. sama gk... x lh install...
      "this applications requires at least 2 gb of physical memory"
      nk wat mcm mn erk

      Delete
    5. sama gk.. mcm mn nk buat.. x lh install

      Delete
  16. tuk aspire one blh ke?

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers