Ads

Sila Mudahkan Orang Bukak Blog

aku nak bagi beberapa tips pasal blogging ni.. sebelum ni dah pernah tulis tapi kadang-kadang ada mende yang aku terlepas..

dengan keadaan bersangka baik, aku rasa ramai yang tak sedar perkara-perkara yang menyusahkan readers  blog.. ok, meh sini aku nak ajar..

mende pertama yang aku tak suka ialah word verification masa aku nak tinggalkan comment kat satu-satu entry tu..




mende alah ni bagi aku agak menyusahkan sebab melengahkan aku nak tinggalkan comment.. sorry, kalau aku nampak mende ni ade kat blog kau, aku terus blah je..

cara nak buang word verification, korang kene gi kat settings dulu..




kemudian pilih bahagian posts and comments:




kat situ korang boleh set 'Show word varification?' kepada NO

satu lagi mende yang menyusahkan kebanyakan blogger ialah ruangan comment.. bagi aku agak menyusahkan kalau nak comment, kene load page yang sama berulangkali.. aku kesian kat sape-sape yang internet lembab je..

cara aku, aku buat ruangan comments tu muncul secara pop out window (Comment Location).. cara ni bagi aku lebih mudah dan pantas..




*masing-masing ada cara tersendiri

13 comments:

  1. nak bagi komen kalo ada word verification stress betul..dah la word tu bercantum..biasanya blogger..mybe diorang tak tau lagi kot.

    ReplyDelete
  2. word verification ni menyusahkan . lagi lagi kalau asyik tersalah nampak dan tulis je

    ReplyDelete
  3. eh betul betul betul! sokong 100%!!! lagi-lagi orang buta captcha macam I ni memang selalu kene refresh sebab tak paham apa yang die tulis tu..huhu.

    ReplyDelete
  4. xsuke2 lau nk komen ade bde tu..huhu

    ReplyDelete
  5. xsuke2 lau nk komen ade bde tu..huhu

    ReplyDelete
  6. paling benci benda alah tu..
    ada juga post pasal benda ni..

    ReplyDelete
  7. huhu..tulah nk wt cmne dh dieorg suke cmtu kan.yee betul semua org ade cr masing2 =)

    ReplyDelete
  8. agree with u! baru jugak remove. lebih blogger-friendly. heh =)

    ReplyDelete
  9. ler.. klu x letak.. jawabnya.. banyak lah spam :D

    ReplyDelete
  10. @Anonymous
    sebab tu aku buat 'Comment Moderation' = Always

    kat situ kita sendiri boleh control nk approve comment ke tak

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers