Ads

Cara Buat Duit Dengan Blog

bagi blogger baru mesti kurang jelas dengan tajuk entry aku tu kan? takpe, kat sini aku nak kongsikan sedikit apa yang korang boleh buat dengan blog sampaikan bleh jana duit sampingan..

ok, aku teruskan dengan tips yang aku setakat tau je la..

mende paling biasa orang buat untuk jana pendapatan sampingan ialah dengan meletakkan iklan dalam blog.. kenapa letak iklan boleh dapat duit?

blog ni umpama tapak korang.. kat sini korang boleh kenakan bayaran kat sape-sape yang nak iklankan produk dorang dalam blog korang.. pengiklan-pengiklan ni biasanya akan cari blog yang feymes je, sebab tu penting follower ramai..

-----------------------------------------

cara paling mudah nak letak iklan biasanya orang akan letak iklan-iklan dari Nuffnang, Advertlets atau Google Adsense..

seterusnya ialah dengan menjual produk dan jadikan blog korang ni umpama katalog atau kedai online.. cara ni pun boleh tahan mudah, korang tak payah serabut pikir modal nak bukak kedai..

biasa kalau pompuan aku nampak dorang banyak jual pakaian dan aksesori wanita macam tudung, baju, alat mekap, barangan kesihatan..

lebih beruntung kalau seseorang tu dikurniakan dengan bakat membuat kek, memasak, mengukir, menjahit, mengait dan meyulam.. dengan skills yang korang ade tu bleh hasilakan produk sendiri seperti plushies, amigurumi, feltcraft.. banyak sangat la weh!

amigurumi - image credit to theartzoo.com
felt craft - image credit to loyalkng.com

lagi satu korang boleh jual service dan jadikan blog ni tempat korang berhubung dengan pelanggan.. macam-macam orang buat.. kalau terrer photoshop bleh amek upah edit gambar, design logo atau header blog.. kalau pakar web programming, boleh amek upah design blog/website orang..

-----------------------------------------

kalau aku nak sebut satu-satu kat sini memang susah la sebab banyak sangat mende yang korang boleh buat dengan blog ni.. paling penting sekali korang kene rajin, takde cara mudah nak dapat duit even mintak sedekah pun susah..

tips yang aku bagi ni pun tak lengkap sebenarnye, sekadar nak memperkenalkan je.. korang boleh refer dengan blog lain macam mana dorang buat duit dengan adanya blog ni..

image credit to problogger.net

korang boleh tengok gambar kat atas ni sebagai rujukan

8 comments:

  1. tak salah cari duit lbh kan. tapi tak fhm ada org pertikaikan :(

    ReplyDelete
  2. huhuhu.. mmg dpt buat dgn blog.. tp xda masa.. tp mmg da plan nak buat bisnes hehe..

    ReplyDelete
  3. penng sgt ea ayt ? hehehe..
    dri entry
    http://dayahdanish.blogspot.com/2012/09/pak-teh-ku-bersama-janda-gengster.html .

    ReplyDelete
  4. kalau ada masa tu dah lama dah buat, haha. asyk2 x de masa je... -,-

    ReplyDelete
  5. kalau ada masa tu dah lama dah buat, haha. asyk2 x de masa je... -,-

    ReplyDelete
  6. kalw nak buat jual-jual kek nie kene ade lesen ke?hahah

    spagety tu pejam mata pun ley buat,
    no problemas!haha

    ReplyDelete
  7. yeahh bro ..terbaik ..haha..
    nice one la entri ni :D

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers