Ads

Untuk Yang Malas Install Microsoft Office

disebabkan laptop aku ni penuh dengan muvi dan Running Man, aku cari jalan untuk buang ape-ape yang kurang penting sebab nak beri ruang untuk muvi-muvi aku tu.. dan aku takde external hard disk macam orang lain, tak mampu nak beli, malas nak beli..




banyak cara aku buat, antaranya buang sume game yang aku memang tak main.. buat semak je hard disk penuh dengan game-game yang aku tak main.. tapi cara yang paling aku suka ialah aku langsung tak install Microsoft Office dalam laptop aku.. macam mana aku buat asignment? macam mana aku study dengan lecture notes yang lecturer bagi?



caranya, aku bukak sume documents di internet browser aku.. paling kerap aku guna ialah Google Chrome dan Mozilla Firefox.. dua-dua aku layan dengan adil, aku tak guna satu browser je sebab masing-masing ada kelebihan..


macam mana nak view documents yang berformat .PDF, .PPT, .PPTX, .DOC, .DOCX, etc..? senang je


-----------------------------------------


untuk Firefox, korang kene install add-on Google Doc Viewer [tekan kat link ni]




lepas tu korang hanya perlu tekan Add to Firefox.. restart Firefox korang


-----------------------------------------


untuk Google Chrome, sama je macam Firefox.. korang perlu install extension Google Docs Preview [tekan link ni]




tak perlu restart browser korang..


-----------------------------------------


macam mana nak view?


korang cuma perlu right-click dan tekan Open Link in Google Docs Viewer:




-----------------------------------------


kalau nak buat kerja, macam mana nak create presentation, words, etc..? lagi la senang.. korang kene bukak Google Docs.. tapi pastikan korang ade Google account.. kalau takde, register la sekarang




tengok gambar kat atas tu.. korang boleh create new document.. ade Document, Presentation, Spreadsheet, Form, etc..


-----------------------------------------


bagi korang senang tak? cara ni bukan la satu-satunye jalan penyelesaian tapi untuk orang macam aku mende ni jadi keperluan.. kita kene cari alternative lain kalau kita ade kesulitan.. lepas aku uninstall Microsoft Office, ringan la sikit laptop aku ni.. jimat space hard disk aku


*aku tak external hard disk, sebab tu aku buat macam ni T_T

4 comments:

  1. wahhh!! baos2! thanks bebanyak!!

    ReplyDelete
  2. Wahh, sukanya idea ni. boleh buat pulak lepas ni :)

    ReplyDelete
  3. yess akhirnya jumpa jugak benda ni...sue lappy baru so, banyak bende x install...yang sue install game..hu3 ..thanks for sharing..:D

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers