Ads

UNITEN : Number 40

nombor 40? biar betul.. mesti korang ingat aku terpengaruh dengan filem I Am Number Four kan.. mungkin jugak tapi sebenarnya takde la sangat..

memang aku baru je balik dari menonton filem tersebut.. best gak la pasal ade aksi-aksi yang mantop dan ada awek-awek cun yang berlakon citer tu..

-----------------------------------------------

tapi kenapa nombor 40? alkisahnya perihal situasi yang berlaku kat uniten ni haa.. walaupun takde kaitan dengan korang, tapi aku akan cuba sedaya upaya untuk bagi korang paham..


  • hostel di uniten lebih kepada apartment, rumah sewa
  • so, kene bayar tiap-tiap bulan RM280 (single) & RM200 (sharing)
  • aku duduk rumah jenis single, satu bilik untuk seorang

contoh pelan rumah yang ada bilik single


nampak macam selesa sebab satu rumah dilengkapi port internet (LAN), bilik mandi, tandas, meja makan, meja study, dan sofa..

-----------------------------------------------

untuk pengetahuan korang, RM280 tu untuk sebuah bilik, bukan sebuah rumah.. untuk bayar jumlah sebanyak tu tiap-tiap bulan korang rasa berbaloi tak?

untuk pengetahuan korang lagi, kadar sewa untuk sebulan sebelum ni cuma RM245 tetapi dengan selamba badak uniten menaikkan harga kepada RM280..

-----------------------------------------------

yang menjadi kemarahan student uniten adalah pemasangan meter elektrik.. ini bermakna kami kene bayar elektrik dengan sendiri.. kolej korang ada ke pasang meter elektrik?

  • kami terpaksa membayar sendiri caj elektrik yang kami gunakan
  • cara bayar, prepaid
  • topup habis, elektrik tarak.. yilekk
  • aku tak kaji pulak berapa uniten charge untuk elektrik tu
  • tapi apa yang aku tau, tak sampai seminggu RM20+ telah habes
  • itu pun dah habes berjimat guna elektrik


ok, tak giler uniten ni? dah la sewa rumah mahal, pastu nak cekik darah student lagi? memang uniten ni universiti swasta, tapi apa yang kami bayar tak setimpal dengan apa yang kami dapat..

-----------------------------------------------

semalam uniten adakan sesi dialog antara pelajar dan pihak pengurusan.. hasil daripada dialog, takde hasil pun.. masing-masing menjawab soalan student macam sampah..

untuk pengetahuan korang sekali lagi, di uniten bukan semua anak orang kaya.. ramai yang bergantung kepada duit pinjaman dan biasiswa..

memang uniten takkan tanggal balik meter yang baru dipasang tu, tapi sekurang-kurangnya dorang patut turunkan harga sewa bilik..

-----------------------------------------------

alasan yang uniten bagi, "uniten tak untung", "uniten rugi".. dorang kata lagi, duit yang dorang 'rompak' dari student tu untuk improve learning process.. learning process?

sepanjang aku belajar di uniten, memang takde masalah langsung dengan pembelajaran yang disediakan oleh uniten.. tak pernah orang komplen lagi pasal belajar kat uniten ni tak selesa.. korang rasa alasan yang uniten bagi tu kukuh tak?

memang nampak sangat uniten ni hanya tau nak menyusahkan pelajar-pelajar..

pendapat korang macam mana? pernah dengar ke hostel dipasang meter elektrik supaya student kene bayar sendiri elektrik?

*nombor 40 tu sebenarnya RM40.. jumlah topup elektrik yang kami terima pada mulanya.. dah 5 hari, kini tinggal RM17

singgah sini kalo tak paham entry aku:

17 comments:

  1. sama r kolej chimoro pun ROMPAK DUIT student gak.. tp topup elektrik mmg xde g r. kan huhuh...

    ReplyDelete
  2. kalau mcm tu baik duk kat luar je..

    ReplyDelete
  3. peh giler la!
    baek dok luar, pastu share ngn others.
    much better.

    ReplyDelete
  4. betol-betol..bek dok uma sewa jerrrr...

    ReplyDelete
  5. Hai Meuz! I budak Uniten Muadzam. Kehkehkeh sama nampaknya keadaan kite. Tapi mahal lagi ye sewa bilik korang??

    ReplyDelete
  6. ramai yang ckp "baik duduk luar je"..
    tapi duudk luar ni ade kelemahan gak..

    kalo org jenis mcm aku ni, xde transport susah sikit hidup kat luar..

    kalo duduk luar, pastu kite terbangun lambat, memang malas nk gi kelas..

    rmai kwn aku yg duduk luar.. kebanyakannye ckp kalo duduk dalam sng nk gi kls..

    tapi tak kesah la duduk luar ke dalam, yg penting diri ni rajen ke kelas..

    ok, aku pemalas.. huhu :p

    ReplyDelete
  7. fuhh..nasib baik la dapat architecture kat UTM..kalau tak, da menempek da kat uniten buat civil engineering huhu

    ReplyDelete
  8. betul3. saye setuju sgt.uniten mcm cekik darah,dah la mane2 student yg apply ptptn,lambat nak kasi.kesian dye0rg.. sewa bilik,mkin lame mkin naik.. ad0i gaye dh mcm 0rg bekerja dah.. uniten2.~ sabar jelah daku.huhu

    ReplyDelete
  9. thankz meuz coz letak link aku kat post ni..

    btw..kalau ekotkan hati mmg nk dok lua..tp ade bnyk hal lak nk kene pk kan :

    1.nk kene carik rumah..
    2.transpot..
    3.nk kene carik housemate..
    4.barang2 rumah..
    5.pasal kelas..

    so, tgk la kalau ade rezeki boleh la kami semue dok lua..

    ReplyDelete
  10. mhl nye. seb bek aku tolak elaun rm20 je sebulan. sewa + elaktrik. 2 org sebilik. sapa mau? jom2.

    ReplyDelete
  11. pergh tak sangka uniten begitu kejam..sowi me menyibuk kat cni..i'm ex uniten dlu tp skrg dah grad...rasernyer dulu byr kt Murni RM240 je..skrg dah RM280 ke?? cekik darah gilerrrrr...naseb baik dah grad...dulu dok hostel gak tp final year dok luar sebab kira2 mahal dok dlm..dok luar baru bayar RM100 untuk api+air+ternet+sewa rumah...yg pasal meter letrik tu mmg tak patot..siap pakai prepaid lak!! kejam giler ish ish ish..sowi comment panjang giler...i'm just concern =)

    ReplyDelete
  12. sian gler...naseb korang..huhuuseb bek mase aku study dlu x camtu.

    ReplyDelete
  13. saya nak sewakan apt kat sg.chua kjg (dekat tol.sg.ramal) - dlm 10min je ke UNITEN

    ada 3bilik + 2bilik air (boleh duduk 5-6 org, insyaAllah selesa)

    RM650/bulan, untuk kemasukan segera Julai/Ogos 2012

    kalau berminat, boleh email kpd my.residence@hotmail.com

    ReplyDelete
  14. skrg nie top up letrik ni mac dkenakan x?

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers