Ads

Mintak Tolong Dari Pakar Blogger

walaupun aku dah lama ber-blogging, tapi aku masih kurang ilmu pasal blog ni.. bahasa kasarnye, aku masih bongok dalam bahagian-bahagian tertentu pasal blog ni..




sebab itu la aku nak mintak pertolongan kat sapa-sapa yang arif tentang blogger ni, bukan wordpress yee.. pertolongan yang macam mana?


ok, aku berniat nak tukar URL blog aku kepada URL yang senang diingat.. meuzangelo? ada yang cakap susah nak ingat sebab aku menggunakan ejaan yang pelik..


me-uz angelo.. sebutan seperti 'muse' tapi ejaan je lain.. ramai yang tersilap taip, maka jadilah mu-ez.. sebutan pun dah lain..


baiklah, berbalik kepada persoalan yang bermain-main dalam kepala lutut aku ni, kalau aku tukar URL blog, adakah followers masih boleh tengok update dari blog aku?


kalau tukar URL, apa yang aku update akan keluar ke dashboard followers aku ke? itu yang aku nak tanya..


-------------------------------------


sebab, pernah terjadi adek aku Nisa, menukar URL blog dia.. update memang keluar kat dashboard aku, tapi bila aku klik, "Blog Not Found".. ape kes?


satu lagi peristiwa, kawan aku menukar URL blog dia.. aku memang follow dia, tapi update blog dia langsung tak keluar kat dashboard aku.. aku ingatkan dia dah tak ber-blogging, rupa-rupanye dia tukar URL blog.. ciss..!


berbalik dari soalan aku, adakah followers aku akan mengalami masalah yang sama kalau aku menukar URL blog aku? sape tau sila bagitau sikit pasal ni..

13 comments:

  1. bismillah..hurm, kalau anta nak tukar url kan, maka terputus la segala hubungan anta dgn dunia... hehe.. mcm tue lah, follower akan bermasalah dan org yg tau url anda kalau ke url lama maka tersesatlah dia.. hehe.

    berisiko juga. :)

    Assalamualaikum.

    ReplyDelete
  2. yup.. follower akan mengalami masalah yang sama.. update blog tak akan keluar kat dashboard & blog not found

    ReplyDelete
  3. hurmm tak tau la plak..tak payah tukar lah senang..suruh diorang save ur blog kat bookmarks je..lagi sng

    ReplyDelete
  4. if coz la bukak..b4 tukar tu wat countdown sticky post then bagitau url tros...

    ReplyDelete
  5. ala. aku tak tahu. bagus juga buat entry ni. hani pun nak tukar jugak url tapi takut nanty semua tak jumpa belog hani. huh~

    ReplyDelete
  6. jgn la tuka !!! url yg skrg ni tak susah pon nak ingt . please !!! :[ nanti sy sesat nk cri abg .

    ReplyDelete
  7. aku penah tukar,,no problem kot..biase je, blog aku tetap tak glamer...kikiki

    ReplyDelete
  8. kalau tukar URL, susah jadinya. kalau kita update takkan keluar dekat dashboard follower yang sedia ada.

    ReplyDelete
  9. yup..tukar url mcm pindah umah baru..lain lah kalau blog yg ni stay kan tp made up another blog then blog yg skrg ni direct kan trus ke blog yg baru..kalau x reti juz ltk link blog baru tu..kire ckp dah pindah umah baru lah..

    ReplyDelete
  10. der , aku ade 1 cadangan , camni , ko tukar ke domain , contoh gulaitempoyak.com , klau orang datang ke meuzangelo.blogspot.com, dia akan redirect ke gulaitempoyak.com. abis cter .. follow n update semua x kacau , domain pun da murah , 30ringgit je sebulan , pkai domain , traffic kompon naik! tp ko jgn la guna namapelikpelik.com plak , sbb rasenye , klau da tukar gulaitempoyak.com , da xleh nak tukar url da rasenye .. ok tak idea aku?

    ReplyDelete
  11. @Tengku Nizam
    tu la.. memang dah lama aku berhasrat nk ade domain sendiri.. tapi aku nak cari domain yg laju sket.. hehe
    laju dan murah.. itu yg lebih penting.. :p

    ReplyDelete
  12. ko try pkai yg 70ringgit punye , besar ckit ,, aku langgan kat http://www.ihosterz.com/my/ ni , servise ok . try laa. abis problem .

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers