Ads

Weyh Blogger, Jangan Buat Macam Ni Boleh?

jangan buat macam mana? haa.. ni yang aku nak bagitau korang yang baca blog aku ni.. dah lama aku pendam, tapi baru sekarang nak marah-marah..




marah? takde la, tipu je.. mana ada marah.. sekadar nasihat ringkas tapi padat..


tolong jangan:

  • letak lagu dalam blog
    • sebab lambat loading, kalau boleh pause pun, data transfer untuk lagu tu still berjalan.. macam korang play video dari youtube la, pause sebab nak tunggu loading..
  • letak effect snow dalam blog
    • ini pun satu perangai yang tak elok.. buat ape nak salji dalam blog, bukan lawa pun.. serabut kepala otak lagi ade la.. yang ni pun buat lambat loading
  • letak banyak sangat flash content dalam blog
    • yang ini 50/50 yang kisah pasal flash content.. sebab flash content ni bergantung pada pc/laptop korang gak.. kalo pc/laptop korang jenis yang lembab, memang boleh buat 'hang' browser korang.. takde kaitan sangat dengan kelajuan/kelembapan internet..
  • letak cursor yang pelik-pelik
    • yang pun buat lambat loading.. kalau yang guna cursor ade ekor-ekor tu, memang aku la yang jadi mangsa.. sebab laptop aku jenis yang lembab, lama.. saket sikit kalo nak loading javascript..
  • letak video yang autoplay
    • ini kalau korang buat memang tergolong dalam kategori bangang.. sebab, kalau tak autoplay takpe.. yang autoplay, macam lagu tu la.. tak guna kalau boleh pause pun sebab data transfer tetap berjalan walaupun dah tekan button pause..
  • letak ikan atau pet yang takde faedah
    • blogger baru suka la buat mende tak takde hasil ni.. blogger lama pun ade gak buat mende ni.. tak digalakkan sebab ade sikit mempengaruhi kelajuan/kelembapan satu-satu blog tu..
  • suruh orang follow blog kita balik
    • ini aku dah taktau nak cakap macam mana.. dah banyak blogger-blogger lain buat entry pasal ni.. konsep "saya follow awak, awak follow la saya balik" ni susah sikit nak dibendung.. agak-agaknye kena tubuhkan satu jawatankuasa khas untuk membanteras konsep sesat ni..

kenapa aku buat entry macam ni..? mungkin akan ada yang melenting sebab ye la, blog ni individu yang punye.. suka hati la nak letak ape pun kan..

suka hati hachik kau lah.. kalau macam tu buat je blog private, takde sape nak komen.. kalau korang nak followers yang ramai, ikot nasihat orang lain..

kalau nak orang selalu bertandang ke blog kita, jangan buat apa yang orang lain tak suka.. lepas ni jangan la mengeluh kenapa orang tak ramai jejak blog kita..

23 comments:

  1. hahaha..betul punya marah ni! anyway aku paling bengang yang pasal follow balik tu, dorang bukan nak dgr kata...nak jugak suruh kite follow balik..

    ReplyDelete
  2. betul2.lagu lmbat load la...err blog sy okeh tak?huhuhu

    ReplyDelete
  3. sokong semua.yg paling tak tahan suh follow balik..grrr.

    ReplyDelete
  4. aku stuju ,lagu widget yang byk membuatkan jadi lembab ,kes suh follow balik tu susah gak ,haha ikut individu la nak follow atau tak..en


    http://jambancomel.blogspot.com/2011/02/paris-hilton-masuk-islam.html

    ReplyDelete
  5. jom la singgah!
    jom jadi follower!
    mai la singgah!
    hehe.. mcm nampak kat kaki blog ni tadi je! hehe..
    komen ikhlas je..
    pasal buat loading jadi slow nih! memang betol..kite yg punya pc laju mcm gaban ni..x pe la kan. ehem..
    kalo buleh kurangkan la skit..benda2 tuh!!hehe..salam

    ReplyDelete
  6. yup, paling x suke part lagu yg autoplay. tbe2 lagu nasyid kite tercampur ngan lagu justin bieber die duhh

    ReplyDelete
  7. ini blog aku. suka aku nak buat apa. lu tak suka lu keluar. harharhar!

    Entri Terkini : Parody Sempena Sambutan Valentine’s Day

    ReplyDelete
  8. aku setuju sangat. tension tau kalau masuk blog lembab, dahlah kat kolej aku ni tenet lembab -_-

    ReplyDelete
  9. hohoho tapi best jugak kadang2 dengar lagu2 dalam blog ni.. aku selalu bagi hamster makan main dengan kura-kura dalam blog hahaha..

    hahaha kesimpulannya ada orang yang suka pada benda ni kalau kita tak suka tak payah la masuk lagi blog dia setel habis cerita :)

    ReplyDelete
  10. hahahah,da bnyk kali dh mnde nh!! xpe3!! aku pham do.. dorg mngharapkan sesuatu la tuh.. xpon,just for personally style kn~

    ReplyDelete
  11. yea!!!! sokong!!!!! hahaha.. bab lagu paling x suke!! heheeh

    ReplyDelete
  12. semak je letak lagu..kalau lagu sedap tak pe la juga,ini kalau lagu tak sedap nak pause pown tak boleh.
    leceh tol..

    yg letak snow2 tu biasanya perempuan,mybe bagi dorang cantik tapi bagi aku tak. HAHA!

    ReplyDelete
  13. 100% setuju! Plus. semua lagu tu buat pening nk membaca je. N blog is where u want people to read what you write not what u listen kn? Thanks for the BIG NOTICE to others. =P

    ReplyDelete
  14. sokong!!

    tapi jap..ade yang letak ikan and pet ??camne rupenye tu?huhu tak penah jumpe plak..

    ReplyDelete
  15. betul2 setuju sangat! akak banyak belajar da hihi.. tapi masih serabut lagi tu.. ntah tak reti nak modified kekemasan blog huhu

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers