Ads

Masih Ramai Yang Tak Tahu Rahsia Keyboard Dan Mouse

rahsia? apa yang rahsia? sebenarnya takde la rahsia sangat, tapi lebih kepada tips supaya korang senang nak blogwalking atau melayarai internet..

keyboard dan mouse adalah alat paling penting semasa kita sedang guna laptop atau pc..

apa yang aku nak bagitau ni?

----------------------------------------

Buka Link ke New Tab:

ctrl + click


untuk korang buka link ke new tab, cuma perlu tekan button ctrl kat keyboard korang dan sambil tu klik pada link.. ok, cuba bukak gambar kat atas ni ke new tab..




scroll click


satu lagi cara untuk buka link ke new tab, cuba korang tekan mana2 link dengan scroll button pada mouse korang dan tengok apa yang terjadi..

untuk menutup tab yang korang dah bukak banyak2, juga boleh guna cara ni, Scroll Click

----------------------------------------

Zoom Pada Browser:

ctrl + scroll up/down

yang ini pun masih ramai yang tak tau.. untuk zoom, tekan button ctrl pada keyboard, sambil tu korang scroll up/down pada mouse..

untuk kembali kepada size/view asal, cuma perlu tekan button [ctrl + 0]..


----------------------------------------

sebenarnya banyak hotkey yang korang taktau.. bukan semua orang taktau, tapi ada segelintir yang masih taktau..

gunakan sepenuhnya kelebihan yang ada untuk memudahkan urusan korang semasa ber-browsing atau blogwalking.. ;)

7 comments:

  1. TQ!! ahaks! rasa buta keybod plak...huhuh

    ReplyDelete
  2. wow! yang 1st dan 2nd aku baru tau... yang 3rd tuh tau dah, sebab pernah tertaksengaja terbuat... hehehe

    ReplyDelete
  3. wahh..bagusbagus..sebelum nie tak tau langsung pasal tu:D

    ReplyDelete
  4. hehe..info ni..ct ingatkan semua orang dah tahu...ct sebagai budak graphic...ct kena hafal lebih sratus rahsia key board untuk memudahkan kerja menggunakan software...

    ade banyak lagi ni..ade sesuatu yang penting encik tepoyak tak bagitau..hehe..hope next entri encik tempoyak boleh ceritakan lagi ye...

    go..go..ct sokong supaya penguna komputer kat malaysia ni mahir...

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers