Ads

Cara Mudah Untuk Ber-Twitter

ini korang kene terai.. mungkin ramai yang dah tahu dan mungkin ramai yang belom tahu.. tak kesah la, sebab entry ini untuk yang tidak tahu.. :)

pernah dengar tweetdeck tak? tweetdeck ni lebih kurang sama dengan metrotwit.. tapi bagi aku, tweetdeck lebih mudah, ringan dan senang nak guna berbanding metrotwit..

software tweetdeck ni korang boleh guna kat banyak tempat, iphone, android, blackberry, laptop, desktop.. tapi paling best kalau korang guna tweetdeck ni di dalam google chrome..

kenapa? sebab kalau korang install di dalam google chrome sebagai plug-in, sebenarnya lebih ringan berbanding korang install dalam desktop..

lepas korang install dalam chrome, ini cara nak guna:


  • ada 3 column, sume mewakili timeline, mention, dan inbox..
  • senang nak tengok kan?
-------------------------------------------------------

  • ini cara nak masukkan account twitter
  • tekan tweetdeck kemudian add new account
  • korang boleh gak letak account facebook kat sini
  • aku tak galakkan letak account facebook sebab nanti nampak semak
-------------------------------------------------------

  • nak update status paling senang
  • tekan je kat bahagian compose
  • tengok kat gambar
-------------------------------------------------------

  • siap ada button retweet, reply dan favorite
  • senang nak reply dan retweet
  • boleh retweet even orang tu buat private
-------------------------------------------------------

tekan button retweet, kemudia click to edit (kalo nak edit la)
lepas korang tekan 'click to edit', akan keluar macam ni
  • tengok kat gambar atas ni kalau korang nak retweet orang
  • senang giler kan?
-------------------------------------------------------

  • paling best, ade notification kalau ada orang mention kita
  • metrotwit ada gak rasanya
  • tapi tweetdeck lagi best :)

*nak try? klik kat sini

10 comments:

  1. thanx for the useful informations! :D

    ReplyDelete
  2. thax for sharing..pasni lebih mudah la utk tweet bg twitter passive mcm aku ni....leh try ni, tp aku guna mozilla jer...so, kna install dlm desktop je r erk?

    Salam Blogwalking !! ^__^V
    Latest Entry :
    Download Angry Birds for PC. Jom Lastik Babi !!!
    Mayat Obor-obor besar???!!!
    Sebab per blogger letak tutorial?

    Klik-Klik-Klik!! :
    Jom sayang2...sayang..sayang..sayang...!!!

    ReplyDelete
  3. bagus2..dah lame sgt dah ceq tak bukak twitter..sebab tatau gune..hehe

    ReplyDelete
  4. okey . baru teruja nak ber tweet .!

    ReplyDelete
  5. dah wat da... menjadi... terima ksih ye ats info ini... sukaknnya... :)

    ReplyDelete
  6. dulu de twitter..skang da takde..malas nak wat balik..huhu

    ReplyDelete
  7. betul2 . best ahh gune tweetdeck . senang kot nk hapdet n reply mentions

    ReplyDelete
  8. thanks.. best2 tutorial ni..

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers