Ads

Cara Nak Mudahkan Urusan Pengunjung Blog?



korang kalau tengah ber-blogging, apa yang korang nak dari satu blog tu?

  • ringan, cepat loading
  • mudah dibaca, tak panjang berjela
  • tiada short form yang melampau
  • ayat yang kelakar
  • gambar yang mengancam
  • mudah, mesra pengguna

ok, aku amek point yang last tu.. mudah, mesra pengguna..

apa maksud mesra pengguna tu? aku pun tak tau, aku main pakai ye perkataan tu..

apa yang aku nak bagitau, selama kite dalam dunia blog ni, mesti kita nak sesuatu urusan tu mudah kan..

pada pendapat aku la, ini senarai tips yang mungkin akan memudahkan pengunjung blog kita:

  • untuk comment, buat pop-up [cepat sikit nak loading]
  • comment lagi, jangan letak verification [ramai tak suka, leceh]
  • shoutbox, letak bahagian atas [senang, tapayah nak scroll ke bawah]
  • followers, pun letak atas [mudah nak tekan button follow]
  • post entry, guna banyak line break (ENTER) [entry nampak kemas, senang nak baca]

itu hanya sebahagian je.. ada banyak lagi mende yang memudahkan pengunjung bace blog kita..

mungkin ramai yang tak paham tentang point yang aku senaraikan..
shoutbox letak atas? ye la, andai kata blog kita ni membosankan, at least pengunjung mesti nak tinggalkan jejak..

dengan cara meletak follower dan shoutbox kat bahagian atas blog, mudah bagi dorang nak blah dari blog kita dengan segera..

itu kalau blog kita ni tak best la..




macam mana pulak dengan line break? line break tu bila korang tekan button ENTER pada keyboard semasa menaip untuk skip ke line baru..

ok, aku dah buat line break sebanyak dua kali..
ini line break sebanyak sekali..

aku sendiri berat nak baca tulisan yang panjang2.. walaupun entry kita ni panjang berjela, entry akan nampak pendek kalau korang bijak guna line break ni..

aku? aku tak bijak, kadang2 nampak ok, kadang2 serabut gak penulisan entry aku..

korang rasa betul ke tips aku tu? ke ada yang silap?

14 comments:

  1. 1 lagi..widget jgn la bnyk sangat..kat kiri la,kanan la..sampai entri dia pon susah nk baca...

    ReplyDelete
  2. sab sokong!! tpi..sab xsuke followers kat ats..nmpk serabut. hehe

    ReplyDelete
  3. line brake.. best juga tips ni..

    biasanya kalau n3 panjang..sy lebih suka masuk kan gambar2..yer la tknk org boring baca.. ;)

    word verification...yupp..mmg menyusahkan..terutama bila blogger guna disqus..nk kena isi details 1 hal...kena isi WV lagi..

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    DENDA

    ReplyDelete
  4. terima kasih.. tqvm.. bermakna sungguh post ini..



    Saya sudah follow blog awak..
    Awak bila nak follow blog saya..
    http://pangkahbulat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. @sab
    kadang2 nampak serabut.. tgk gak template blog kite mcm mne..

    :)

    ReplyDelete
  6. "aku sendiri berat nak baca tulisan yang panjang2.. walaupun entry kita ni panjang berjela, entry akan nampak pendek kalau korang bijak guna line break ni.."

    yang nie aku mmg stuju bro...kalau x buat mcm nie, entry nampak bosan bagi readers yg x ske bce panjang2 nie.. ..bagi aku la..hehe

    ReplyDelete
  7. tepat sekali...sbb tu aku suka blog ko

    ReplyDelete
  8. nice tips... tp tak suke follower letak atas.. sbb mende tu paling lambat loading... ngeh3...

    ReplyDelete
  9. akan guna info ni sebaiknye..mekasih.. :)

    ReplyDelete
  10. aku pun suka tekan2 enter supaya xnampak pjg sgt entry tu~ :D

    ReplyDelete
  11. huhu tang untuk komen tu, tak suka guna pop-up. lg suka guna embed :P

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers