Ads

Cara Berkesan Download Lagu, Movie, Atau Software


kali ni aku nak ajar macam mana aku mencari satu2 file di internet dan download file tersebut dengan mudah dan berkesan.. ini cara aku, mungkin ada kelemahan.. tapi setakat ini, cara ni paling berkesan untuk aku cari apa file di internet..

movie, lagu, album, software, video dan macam2 lagi boleh didownload menggunakan cara ini.. ok, kita tengok step pertama..

1.

aku nak tunjuk contoh macam mana aku mendownload lagu di internet.. cara aku, aku lebih suka download satu album terus berbanding download satu2 lagu.. sebab, di dalam satu album hanya ada satu lagu hits pada satu2 masa.. dan akan ada lagu hits lain di dalam album tersebut kelak..

sebagai contoh, aku nak download satu album dari Bon Jovi, iaitu New Jersey (1988).. search nama artis dan bukak wikipedia tentang artis tersebut..

2.

di dalam wikipedia artis tersebut, cari bahagian discography untuk mendapat maklumat tentang album2 yang dikeluarkan oleh artis tersebut.. contoh, aku ambil album New Jersey (1988)

ingat nama album dan pergi ke langkah seterusnya..

3.

pergi ke Google, dan taipkan keyword file yang korang nak download.. contoh, bon jovi new jersey mediafire..


kenapa mediafire? sebab link dari mediafire menyokong resume download.. bermakna korang boleh sambung download bile connection terputus dan download korang lebih laju dengan sistem resume download ni..

kemudian korang boleh download dengan memilih apa yang nak didownload apabila result keluar..

cara ni aku jarang guna, tengok cara lain pulak..

4.

korang pergi ke laman web Filestube dan taipkan keyword yang sesuai.. contoh, bon jovi new jersey mediafire.. tekan enter atau search dan lihat result yang keluar..

5.

ok, kat situ korang dah nampak result yang keluar.. pilih dari mana2 link untuk mendownload album Bon Jovi tersebut..

6.

lepas korang dah pilih file mana yang nak didownload, korang akan nampak seperti gambar rajah di atas..

cuma perlu tekan butang download dan selesai.. korang akan dibawa ke tempat untuk mendownload file tersebut..

bagi aku mudah je..

aku tunjuk contoh cara aku mendapatkan download link untuk movie pulak..

7.


sebagai contoh aku nak download movie Saw VI.. aku cuma perlu taip saw vi mediafire dan lihat result yang keluar..

pilih dengan bijak.. pilih mengikut kualiti yang diinginkan.. contoh, DVDRip atau BRRip.. dan aku nasihatkan bukak dulu link website yang menyediakan link tersebut.. yang mana? yang warna hijau tu..


apa yang penting kat sini adalah kebijaksanaan anda menggunakan keyword semasa mencari.. pastikan keyword ringkas dan padat.. keyword yang terlalu panjang tak bagus jugak..

akhiri keyword anda dengan nama hosting yang anda fikirkan sesuai.. contoh, mediafire, rapidshare, hotfile, 4shared dan banyak lagi..

contoh, twilight mediafire, twilight rapidshare, twilight, hotfile..

kalau inginkan lagu, sertakan sekali keyword mp3.. untuk file yang besar, kebiasaannya akan ada pecahan2 file tersebut.. korang perlu download kesemua file..

contoh satu movie akan ada 5 bahagian.. part 1 , part 2 , part 3 , part 4, dan part 5.. download kesemua dan gabungkan mereka..



akhir sekali yang apling penting adalah download manager.. gunakan download manager untuk download kesemua file tersebut.. tak kira la apa pun, dengan adanya download manager, setiap yang korang download akan jadi lebih laju.. bergantung kepada link sama ada resumable atau tidak..

untuk download manager TEKAN SINI
untuk gabungkan pecahan file TEKAN SINI

sebarang pertanyaan, sila tinggalkan comment.. selamat mencuba

3 comments:

  1. wow sgt cool utk kaki download mcm sy ni :)

    ReplyDelete
  2. aku memang guna teknik ni dari dulu lagi..huhu

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers