Ads

Sila Bagi Aku Tips Kurangkan Stress

 

stress

 

minggu ni memang minggu membunuh bagi aku.. saat2 genting adalah seminggu sebelum final exam.. sepanjang aku blaja kat UNITEN ni, tak pernah aku merasa study week.. maknenye seminggu sebelum final, aku free.. free supaya aku boleh relax dan study dengan tenang.. malangnya tiada

 

Isnin : Asignment C programming kene submit

Selasa : Submit jawapan quiz, Lab Test

Rabu : Test agama, presentation flash animation

Khamis : Presentation web programming

Jumaat : Solat Jumaat

 

memang aku dah jadi kartun bile lama sangat duduk depan skrin laptop.. student, biasa la kalau buat kerja di saat2 akhir.. sebab tu jadi gila sekejap..

 

kepada korang yang baik hati nun jauh di sana, sila bagi aku tips2 yang beras cap bernas untuk aku kurangkan stress aku ni.. aku nak dengar cadangan2 kreatif dari korang

 

kalau setakat bagitau kat aku, “solat/berwuduk la kalau nak hilangkan stress”.. tu memang aku dah tau.. sila skip ke cadangan lain kalau2 terpikir nak jawab macam tu.. aku sekeh jugak budak ni kang..

 

ini la entry orang kering idea.. sekian terima nur kaseh

5 comments:

  1. Bila ada bnyk benda yang perlu dibuat dlm tempoh yang pendek (penyumbang kepada tahap stress):-

    1. Re-evaluate your schedule according to priority of tasks required to be completed (Tak ada lah terkejar2 hendak buat 2-3 benda dlm satu masa)

    2. After re-assessment, set a logic time-scale to complete each task. Take into consideration of your comfort level for things to be done for the task. (Comfort level needs to take into consideration of additional speed and commitments to complete task within a limited time)

    3. Focus every time you are doing the tasks.

    4. Take quick breaks to clear up your mind and to relax your body, every 2 or 3 hours.

    5. Stop when your body give signals. (Jangan paksa diri, tired mind and body will just induce stress)

    Setakat ini saja yang mampu dikongsi =D

    ReplyDelete
  2. uu. u stress? i bg cara nk gelak je. so ilang sket stress :)
    u tgk caption pic kt profile nie okaee :)))

    http://www.myspace.com/290109953

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers