Ads

Ape Yang Perlu Dan yang Tak Perlu Dalam Laptop/PC Korang

 

300px-Happy_girl_on_laptop

 

kali ni aku nak share sikit ilmu tentang komputer dengan korang.. bukan bermakna aku pakar dalam hal ni.. tapi sebagai orang lame (eceh.. bunyi macam aku ni orang tue pulak) dalam hal ni, aku tau la sikit2 tentang permasalahan komputer ni..

 

ramai yang mengadu komputer dorang lembab la, banyak virus la.. padahal anti virus ade je dalam laptop dorang.. so, ape yang tak kene?

 

haa.. ape yang tak kene tu ialah mende2 mangarut yang korang install dalam laptop korang.. sweetIM, object dock, mende2 nak hias windows.. korang sume tak perlu pun mende2 tu.. melembabkan lagi ade la.. sesetengahnye mengandungi virus secukup rase..

 

ape yang perlu?

1. Foxit Reader

software ni alternatif lain bagi Adobe Reader.. aku sarankan korang gune Foxit sebab software lebih kecil dan ringan.. tak caye? terai la timbang

2. K-Lite Mega Codec Pack

yang ni paling penting kalau nak layan muvi.. tak payah gatal2 gune Gom Player.. aku tau ramai suka guna tapi K-Lite Mega Codec Pack ni lebih berguna.. dalam software ni dah ade semua jenis codec yang korang perlukan.. install satu software ni, boleh main video pelbagai jenis format..

3. CCleaner

ape CCleaner ni? makcik cleaner? haaa.. bukan2.. salah tu, sape ngajor? software ni aku tak reti nak terangkan macam mana.. yang aku tau, dia boleh meningkatkan sedikit performance laptop korang.. dia berfungsi untuk membersihkan file2 sementara (temporary files) atau file2 yang tak guna dalam laptop korang.. so, nanti laptop korang lebih laju..

4. Flash Player For Browser

yang ni pun penting gak.. kalau tak peting aku tak tulis kat sini.. yang ni korang kene ade.. kalau tak susah nak mainkan application kat internet.. nak main video dari youtube pun kene ade Flash Player ni.. ade dua version, korang kene install dua2 sekali..

Flash Player for Internet Explorer (IE)

Flash Player for other browser

5. Anti Virus

yang mende yang sangat wajib ade dalam laptop korang.. semeua dah tau.. tapi aku nak ingatkan, jangan install dua anti virus dalam laptop korang.. nanti dorang gadoh sesama sendiri.. masing2 akan detect anti virus pesaing sebagai virus, hati2 sikit.. ikot korang nak pakai ape pun.. tapi aku lebih suka guna salah satu dari dua anti virus ni:

Avira Free Edition

BitBefender Free Edition

6. Winrar

yang ni pulak compression tool.. tak payah guna 7zip.. Winrar ni pun dah cukup.. software ni boleh extract macam2 termasuklah dari format 7zip..

7. Software Lain

 

selain dari software2 kat atas ni, aku rase tak perlu.. terutama sekali bagi yang gune komputer sekadar nak chatting, main internet, dengar lagu, tengok muvi, dan lain2.. kebanyakan perempuan perlukan tips ni.. sebab kebanyakan dorang tak reti sangat bab2 komputer ni.. so, aku sarankan guna yang basic je tapi lengkap…

 

ingat, korang kene la sentiasa update software2 ni.. version yang terbaru kan lebih baik dan stabil.. aku sarankan korang download software2 ni kat website Filehippo.. kat situ banyak software yang penting2 dan banyak yang free..

Happy_Customer_with_Laptop_repaired

kegembiraan jelas terpancar sehingga melepaskan bau ketiak di khalayak ramai

 

*jangan sesekali guna yang BETA version sebab tak stabil

14 comments:

  1. semua aku dah ada! pah-duu! haha..

    ReplyDelete
  2. smua da ada kcuali foxit reader.first time dgr
    tq for the info

    p/s;x smua pmpuan naif bab ni ;

    heee~

    ReplyDelete
  3. cikgadis: mmg x sume.. kan aku dh highlight kat situ.. :D

    ReplyDelete
  4. hoho..tp mmber kite ckp plk an..jgn suke2 dunlod antivirus from tenet tu.kdg2 tu bkn antivirus..tp VIRUS!!be careful~~

    ReplyDelete
  5. noneylovewhite: rilex la.. sumber tu sume boleh dipercayai la.. sape la pandai2 ckp mcm tu.. sape tak kenal avira kan... bitdefender anti virus paling top skali tau x..

    ReplyDelete
  6. hahahah ayat baekkkk punya...
    ko patut letak sekali, selalu2 lah scan komputer tu haa,jgn sampai komputer xley bukak baru nak scan..

    ReplyDelete
  7. avira dengan bit defender mana lagi bagus??

    ReplyDelete
  8. mana2 pun bagus.. skrg avira dah version 10... rsenye lg best dr dulu..
    tapi kalo tgk review, bitdefender dapat vote lg tinggi..
    aku pun rse bitdefender lg bagus..

    ReplyDelete
  9. ada lagi perkara yg tertinggal la.. mana2 muvie and lagu2 tu sebenanye berat gak nak pikul kat hard disk tuh.. so better jgn simpan k.. kalau nak simpan pun beli la external hard disk.. senang skit..

    ReplyDelete
  10. MiSz MaNja:
    ala, muvi2 dgn lagu2 tuh simpan la kat partition D or E...
    jgn sesekali simpan dalam C, desktop, or my documents.. nnt C korang penuh..

    anyway, ni cerita pasal software yg penting, xde kene mengena sgt dgn muvi2 yg di simpan sbb tu masing2 punye hal... :D

    ReplyDelete
  11. erm..tp pada y x ade CCleaner @ xreti nk download..guna saje disk defragmenter y ade dlm windows masing..sume windows ade..dari XP hingga Win7..lebih selamt..function die sama..mengemaskn temporary files, files y dh lame2 & meningkat kn performance.

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers