Ads

Zingiber Officinale Tea RM1.40

 

baru2 ni lepas aku dan member2 seperjuangan main futsal kat mana tah (lupe dah), kami lepak2 restoran mamak.. memang menjadi aktiviti hampir wajib bile lepas penat main futsal kami akan lepak kedai mamak berhampiran.. mamak tu pun gembira dengan kedatangan kami sebab kami menambah kekayaan mamak tersebut…

 

Ianya satu minuman special… berikut merupakan imej minuman tersebut.. ceh, ayat dah macam asignment Malaysian Studies aku daa..

 

tth

 

ok, nampak macam teh tarek biasa kan? tapi sebenarnya bukanlah teh tarek biasa macam korang order kat mamak tu.. orang kampung aku kata don’t judge a book by it cover… kehkeh

 

sebenarnya ini adalah Teh Halia… sangat best kalo pandai buat… pertama kali aku cuba dah jatuh hati beb..  malam pertama aku cube teh sarbat ni, terus order lagi satu..

 

kenapa teh sarbat?

  • bukanlah bermaksud teh sebat atau menyebat
  • ada sesetengah tempat sebut teh sarbat instead of teh halia
  • macam limau ais jugak
  • ade tempat sebut “singo beng” (limau ais)

ape yang best?

  • rase agak mint sedikit
  • of course la rase teh tarek sekali
  • tak berapa pedas walaupun ada halia
  • paling best kalau halia tu dalam bentuk serbuk
  • kalau banyak sangat halia pun tak best sangat

 

aku sarankan korang cuba la dulu order teh halia ni.. kot2 korang pun jatuh hati bagi sesiapa yang belum mencuba.. bagi aku, minuman teh halia ni sangat best.. bertambah la senarai minuman kegemaran aku.

 

*Zingiber officinale tu sebenarnya adalah nama botani bagi halia

9 comments:

  1. hoh.
    aku xsuka halia..
    tapi aku suka amat teh tarik!!!.
    bes gile wokk.

    ReplyDelete
  2. teh halia yg ko cube tu mmg x best..
    org tu x pandai buat.. kalo byk sgt halia mmg x best.. pedas..

    ReplyDelete
  3. halamak aih,ikan patin sinonim ngan bandar kamii.kamoo org pahang kah?hu3

    ReplyDelete
  4. afiq => tak hengat plak aku kentut ke x.. rsenye x..
    terus melabur ade la.. haha

    aleen => yup, koi org pahang.. hehe

    ReplyDelete
  5. wooooo
    ko describe cam sedap.
    aish.
    kena terai!

    ReplyDelete
  6. kena terai.. tp tanye la dulu.. ni serbuk pnye ke halia btol? klau serbuk.. haa.. try test tgkk.. takot ketagih je karang..

    ReplyDelete
  7. owh. singo beng tuh tepak kawe la hop pnggil. hee

    best ke teh halia? kalu teh tarik tu mmg feveret ak la. kwn ak kata style org tua. aiseh. tp siyes sgt suka teh tarik. nnti nk try gak la, minum teh halia yg ko suggest tu. sambil2 bley la gak tlg kuarkan angin sekali dri bdn. ye dak?

    ReplyDelete
  8. mari membuang angin bersama teh halia..hohoho

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers