Ads

Kenapa Aku Pilih Gulai Tempoyak Ikan Patin?

 

kenapa ek? sume orang tanye soalan yang sama kat aku.. aku pun jawab la,

“kalo korang tau pun tak bawak pape manfaat pun kat sape2..”

kuang hajo punye jawapan.. aku tipu je, mane ade aku cakap macam tu… intro kene bagi kontroversi sikit.. hehe

 

setelah bertalu-talu orang bertanyakan kenapa aku memilih masakan tersebut sebagai nama blog, sudah tiba masanya aku jawab persoalan yang berlegar-legar kat kepala korang tu.. meh sini aku nak citer dulu..

 

pada asalnye aku memilih tajuk Gulai Tempoyak Ikan Patin secara rawak sahaja.. takde nak pikir2, mane yang lalu kat otak aku tulis je..

 

kenapa aku terfikirkan Gulai Tempoyak Ikan Patin? kenapa bukan Masak Lomak Cili Api ke, Pizza Hut ke, KFC ke… kenapa? ini kerana Gulai Tempoyak dan Ikan Patin sangat sinonim dengan tempat asal kelahiran aku, Temerloh..

 

kat mane Temerloh? bukak google maps search sendiri.. haha.. kalo korang nak tau, Temerloh sangat terkenal dengan ikan patin.. aku sendiri pun taktau kenapa.. lupe nak tanye moyang aku mase dia tengah idop.. kalo dia idop lagi pun aku tak lahir lagi.. haha

 

macam mane rupe ikan patin? haa… bawah ni adalah gambo2 yang berkaitan dengan Temerloh.. moh kite jenguk2 (jom kite intai2)

 

20090122_114843_12921_Gulai Tempoyak Ikan Patin ini la rupe gulai tempoyak ikan patin, salah satu makanan feveret aku.. nak terai? moh kite ke Temerloh.. kehkeh

 

patin1 ni la dia rupe ikan patin yang aku cakap tadi.. ikan ni kalau tak silap aku dalam species ikan keli.. kalu tak silap (again), Silver Catfish nama english dia…

 

24052009220a siap ade replika kepala ikan patin kat sini.. credit to buletinkoi.blogspot.com

 

P7040998 ni pulak aku pun taktau ape.. besar2 tulis Temerloh.. dah macam sign Hollywood aku tengok.. ade bot tuk korang naik round2 sungai Pahang. credit to rospink.blogspot.com

 

 

sebenarnye gulai tempoyak ikan patin takde kaitan sangat dengan blog aku.. resipi gulai tempoyak pun aku takde post.. kalo korang nak tau gak resipinye, komen2 la.. nanti aku call mak aku suruh tulis resipi tuk korang.. kahkah

8 comments:

  1. hahhahahha
    aku tak penah makan gulai tempoyak ikan patin.

    ReplyDelete
  2. sedap weyhhhhhhhhhhhh!
    argh rindu masakan mak aku pula.
    kau la ni...

    ReplyDelete
  3. mahal seyh ikan patin. . kac pnah benti makan area sane. . peh. . tak amek sayur. . amek nasi half je. . ngan ikan patin. . kena 5rm tuh. .

    ReplyDelete
  4. eh..eh..kt benteng kuantan pon ade sign mcm temerloh tu...
    sepanjang std kt UMP..xpernah jjk temerloh..
    huuhuhu...

    ReplyDelete
  5. Salam 1 Malaysia :)...nk tahu info sempoi dan best pasal ikan keli...mai singgah sini
    http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. gile meleleh air liur tgk ikan patin tempoyak tu.
    dah la pose.
    haha.

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers