Ads

Cara Untuk Meningkatkan Followers Anda

selama aku berkecimpung dalam dunia blog ni, banyak yang aku perhatikan.. aku banyak mengambil tips2 berguna daripada blog2 yang aku kunjungi.. ramai yang tanya aku macam mana nak ramai followers, macam mana nak dapat duit banyak bile join nuffnang.. mana la aku tau pasal nuffnang tu, blog aku sendiri pun tak ramai followers..

 

tapi berdasarkan pengalaman aku berblogging, boleh jugak la aku nak bagi tips2 sikit2 macam mana nak dapat ramai followers.. aku kaji dan lihat sendiri blog2 orang yang ramai followers.. di situ aku dapat sedikit kesimpulan awal (hipotesis)

 

000ac1baef1

  • pertama skali korang sebagai blogger mesti la mempunyai raut wajah yang cun bagi perempuan.. kalau tak cun, pergi buat plastik segeri cepat.. haha

kenapa perlu muka cun? sebab korang sendiri boleh nampak, blog yang ramai followers hampir semua tergolong dalam kategori cun atau seksi terutama skali perempuan..

 

kebiasaannya, lelaki akan cari blogger yang awek2.. paling utama, awek cun la.. seorang lelaki kalau nampak awek cun, mereka mesti akan cube mengikuti perkembangan awek tersebut..

 

bukan sekadar nak usya kecantikan awek tersebut.. dengan harapan, “ni kalau jadi awek aku ni best ni..”… ataupun “ayat sket la awek ni, mane tau cair..”

 

sebab tu blog2 awek cun penuh dengan comment2 mengayat walaupun blog awek tu tak best pun nak dibaca..

 

lain plak dengan wanita, hensem mana pun lelaki yang dia nampak, belum tentu pompuan tu nak usya lebih2..

 

setakat tengok gambar dan berkata “hensemnye…”, “comel la…” itu sudah cukup.. tak perlu bagi mereka untuk stalk lebih2..

 

lelaki? ada juga yang sampai ke tahap save semua gambar awek2 cun tu dan buat koleksi peribadi untuk tatapan mata di hari bosan2 kelak..

 

 

clown

  • seterusnya korang sebagai blogger haruslah pandai bermain dengan kata2… contohnya meletakkan unsur2 humor/lawak dalam penulisan korang..

aku sendiri sebagai pembaca blog suka dengan penulisan yang lawak2.. tak kira lelaki atau perempuan, blog yang banyak ayat2 lawak akan lebih digemari..

 

 

Senior

  • next, entry2 korang gak mestilah menarik untuk dibaca.. kalo tulis merapu je macam mana orang nak stay bace blog korang.. aku sendiri pun bukanlah seorang penulis blog yang bagus.. biase je.. cuma aku suka tengok dan buat kesimpulan awal..

kebanyakan (bukan semua) blog yang banyak menceritakan perihal diri sendiri tidak disukai oleh ramai orang.. bukan tak suka macam benci.. cuma agak bosan bila kita tidak memahami apa yang nak diceritakan oleh si penulis.. tepuk dada tanya selera la bro..

 

kalau boleh kurangkan cerita mende2 yang terlalu personal.. naik meluat aku baca blog macam tu.. bukan aku sorang, orang lain pun sama..

 

blog kategori personal yang banyak menceritakan kisah yang berlaku di sekeliling mereka, itu boleh diterima.. kurang2 boleh share kisah2 menarik yang terjadi kat korang..

 

aku rasa cukup la setakat tu je aku bagi tips untuk ramai followers.. terasa tertipu? padan muka korang.. haha

apa yang aku tulis bukanlah ditujukan kepada semua orang.. cuma dari pemerhatian aku terhadap kebanyakan manusia di muka bumi ni… aku akui ada ramai blogger yang serius dalam bidang blog ni.. bukan sekadar melihat rupa blogger itu sendiri..

harap korang jangan melenting plak bace blog aku ni, aku dah kata bukan semua orang macam tu.. kebanyakan sahaja..

18 comments:

  1. haha.
    boleh la pakai sket2 petua kau ni

    ReplyDelete
  2. haha.
    boleh guna jugak la petua ni

    ReplyDelete
  3. stalker2.. ko yg order cili potong.. ko la yg rase pedas die..

    ReplyDelete
  4. hahaha.. nuek2.. aku bukan mcm tu dow.. :D

    ReplyDelete
  5. mmg ko bukan cmtu.. ko lebih dari itu.. hahahahahahahahaha

    ReplyDelete
  6. aah aku setuju part yg entry lawak tu..aku mmg suke kalo bace entry2 yg ade unsur lawak ni..even kdg2 tu entry die pjg giler and xde point pn yg die nk ckp tp dsbbkan care die tulis tu mmg ade unsur lawak so mmg best la bace..

    ReplyDelete
  7. hik3..tak pandai nak buat lawak...kalau kenakan orang blelah...hik3

    ReplyDelete
  8. besh. . tp kalo meuz nak taw. . kac yang pompan neh. . suka kat blog pompan. . sbb. . tah lah. . blog laki neh. .kdg2 len macam ngarot nye. .

    ReplyDelete
  9. hahaha..
    yg psl blogger hncem tu sy stuju..hehehe..
    mcm ada pglmn nkan??
    abes, kalo nk rmaikan follower, kna ltak gmba yg cun la ni??-aku mmg cun..lalala~

    ReplyDelete
  10. betol laa tu...sense of humor penting..
    aku ske bace entry yg selamber and bnyk info..
    hihihi...

    so..1st impression org kt entry ko..ske laa..coz simple, berinformasi and cool...

    xbnyk widget2 sesak yg buat internet org hang..
    lepas nie owg nk slalu2 laa jenguk..mn tau ade cite best..

    ReplyDelete
  11. huhuxx.
    bleyh pkey gakk kudd care2 neyh.
    ERM . .
    agak2 nye kalo gurlz ue ad pkwe, amei followers tak?
    (laky takot na follow )

    ngee~~~

    ReplyDelete
  12. kalo gurl tuh ade boipren, still ramai followers.. tapi makin lame mungkin akan kurang.. tu pun kalo si gurl tu x citer pasal kesah cinta dia..
    kesah2 cinta ni bosan nak bace.. huhu

    ReplyDelete
  13. waa..menarik !
    boleh cuba nie..huhuhu

    http://storyaboutmuhaimin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. berguan gak idea ko ni,chaiok!

    ReplyDelete
  15. hahah best gak citer ko....sekali sekala lepak arr blog aku plak !

    ReplyDelete
  16. boleh pakai la tips kamu..
    pemerhatian sy pon sama mcm kamu just x wat entry pasal tips2 lg..:)

    ReplyDelete
  17. kalau gua tak hensem lu nk baca ke blog gua?

    kah kah kah.

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers