Ads

Tutorial Photoshop Paling Mudah : Vintage, Lomo etc.

bagi sape-sape yang malas nak edit gambar menggunakan photoshop, meh sini aku ada jalan mudah.. akan tetapi, korang still perlukan photoshop tapi kali ni korang takyah nak ikut steps yang panjang berjela untuk menghasilkan satu-satu effect tu.. sebagai contoh effect lomo atau vintage seperti gambar kat bawah ni :





dengan sekali klik, semua setel.. takyah nak adjust sana-sini untuk dapatkan effect macam kat atas ni.. apa yang perlu korang buat, search je kat google effect ape yang korang nak.. tapi mestilah disertakan dengan keywords photoshop action..

contoh: photoshop action lomo

dan pastikan korang dapat file yang berformat .ATN
dapatkan lebih banyak effect kat SINI dan SINI
buka file berformat .ATN tu menggunakan Adobe Photoshop

cara nak guna:

bukak Adobe Photoshop, tekan Window > tick pada Actions
kalau malas sangat tekan je terus Alt + F9




bukak mana-mana gambar yang korang nak edit, pastu pergi ke bahagian actions.. pilih effect-effect yang korang dah download tadi.. lepas tu korang hanya perlu menekan butang berbentuk PLAY.. tengok gambar kat bawah :



tengok apa yang jadi pada gambar korang..


*aku tau yang henset korang boleh buat seperti di atas, tapi ini hanyalah untuk yang tidak berkemampuan menghasilkan effect menggunakan henset

2 comments:

  1. xpaham interface , lagu ??? xpaham la , soryy ..

    ReplyDelete
  2. agreed! sebab selalu pun guna photoshop actions kalau mals nak edit sendiri hehe mudah and cepat... =)
    love photoshop!

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers