Ads

Pengguna Internet Di Malaysia Kurang Bijak?

aku rasa ada benarnya kalau nak cakap kebanyakan pengguna internet kat Malaysia ni kurang bijak.. tunggu, kejap lagi aku akan kemukakan hujah..


kurang bijak yang aku maksudkan bukan la bodoh.. tapi lebih kepada suka buat mende yang tak perlu.. pengguna internet di Malaysia suka menyusahkan diri sendiri.. betul atau tidak?




korang tengok gambar kat atas ni.. ini aku peroleh dari google insights.. kat sini korang boleh tengok keywords apa yang tengah top kat seluruh dunia.. boleh jugak spesifikkan ruang lingkup carian google tu..


-----------------------------------------


mula-mula kita tengok kat sebelah kanan tu.. kenapa kat enjin carian google orang banyak cari 'facebook'?

kat sini dah boleh nampak yang pengguna internet kat Malaysia ni akan bukak Google.com dulu untuk terus ke laman sosial Facebook.. hmm.. tak rasa macam kurang cerdik ke buat macam tu?

  • kenapa tak taip URL facebook terus kat bahagian address bar tu?
  • kenapa tak bookmark terus link facebook tu?
  • kenapa mesti search kat google dulu?

nampak tak? satu tindakan yang kurang bijak kalau buat macam tu.. membazir masa walaupun hanya untuk satu saat..


-----------------------------------------


satu lagi situasi:

  • korang bukak website google
  • korang taip kat ruangan search
  • korang pegang mouse korang dan gerakkan cursor ke arah button search
  • kemudian korang tekan button search tu
  • apa yang korang nak cari akan keluar
  • KENAPA TAK TEKAN BUTANG "ENTER" PADA KEYBOARD?


-----------------------------------------


aku harap lebih ramai yang sedar akan hal ni.. kebaikan untuk kita bersama jugak.. mahirkan diri kita ni dengan penggunaan keywords, hotkeys, dan sebagainya..

ini entry yang berkaitan [mungkin korang taktau pasal ni]

16 comments:

  1. nampaknya saya bijak kot. dah bookmark facebook dan tekan enter terus. hiks :)

    ReplyDelete
  2. kenkadang nak jgak tekan SEARCH , haha !

    ReplyDelete
  3. korang da tau korang gune internet utk fb nape korang x buat fb sbg home page..bukak2 je teros ke fb..kan nice..
    =)

    ReplyDelete
  4. nampaknya ct taklah kurang bijak..hehe..sebab semuanya dah dibuat

    ReplyDelete
  5. Isaac Ismael laugh my ass off
    A few milliseconds ago· Like 2,000,123 persons

    ReplyDelete
  6. hurmm betul jugak tu..ramai yg gne cre ni..tapi sy tak hehhe

    ReplyDelete
  7. saya lagi bijak..
    dah tak main FB dah..
    so boringlah.. :P
    pastu saya x pakai mouse pun kalau nak tekan..
    tekan tab, taip, pastu tekan enter,,
    lagi senang,,
    so kalau hilang mouse pun no problem hehe

    ReplyDelete
  8. btol tu, perasan gk sblom2 ni. facebook.com...ssh ke nak type? huhu

    ReplyDelete
  9. haha. kawan saya selalu camni. dia taip facebook kat google then klik kat login. pernah tegur dia tp sebab tak biasa dia still dok buat camtu jugak :P

    ReplyDelete
  10. Rasanya yang facebook tu bukan sekadar Malaysia tapi kebanyakkan negara top search perkataan facebook. Entahlah apasal diaorang cari kat google

    ReplyDelete
  11. pengguna tu ke kurang bijak atau entry ni kurang bijak?

    ReplyDelete
  12. ramai yang malas type url kut sampai kena search google..atau mereka lebih suka click click daripada menaip url walaupun panjang sikit je..

    ReplyDelete
  13. guna google chrome je.. bukak je browser, semua 6 webpage yg slalu pakai ada depan mata.. xpayah nk google ke apa ke.. even nk google pun sng.. haha

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers