Ads

Tanda Tanda Dia Budak Sekolah Yang Kurang Matang


terasa panjang tajuk entry aku kali ni.. takpe la.. janji orang paham bila nak bace entry bosan ni..

korang ada account Facebook kan? korang yang bace entry ni pun kebanyakannya ada blog sendiri..

kadang2 kita tertanya2 sape la tuan punye blog ni.. sebab, blog tersebut tidak menampilkan imej sebenar tuan blog..

ini hasil survey melalui rakan2:

tanda 1:
  • penulisan selalu menggunakan short form
  • bagi sape2 yang taknak dilabel sebagai budak sekolah, sila hentikan penggunaan short form

tanda 2:
  • mengguna ejaan pelik2 yang orang tak paham
  • tito (tidur), jumpew (jumpa), ciap (siap)
  • itu sebahagian, kalo korang ade contoh lagi, share la yek
  • kalau ejaan tu pelik sekalipun, kalo orang paham takpe lagi

tanda 3:
  • setiap ayat ada tinggi dan rendah, contoh:
  • hArI nI nk MKn aPeW ea..~?
  • ditambah pulak dengan simbol yang pelik2

tanda 4:
  • untuk account facebook dan myspace, menggunakan dispaly name yang pelik2
  • contoh: ~AcHa 6ixTeeN_cRew~
  • siap ada clan lagi tu, kecik2 dah pandai nak berpuak puak

tanda 5:
  • tanda ni untuk blogger.. sering emo tak tentu pasal kerana hal kecik
  • contoh: emo sebab bapak busy, tak sempat nak hantar ke sekolah
  • pastu mengadu dalam blog, citer keburukan orang kepada satu dunia
  • blog ni satu dunia boleh baca tau

tanda 6:
  • ini bonus, tanda ni untuk budak yang kat luar, bukan alam cyber
  • selalu mengenakan pakaian yang pelik2
  • muka budak, tapi berlagak macam orang besar
  • korang mesti ada jumpe budak ciri2 ni kat shopping complex
  • ada yang taktau malu, ber-shuffle dengan geng bas sekolah dorang

rumusan aku, tak semua budak sekolah macam tu.. ade je budak sekolah yang dah matang pemikirannya, tapi tak ramai..

selagi dorang tak berhadapan dengan dunia luar dan orang ramai, susah untuk matang dengan sendiri..

pengalaman tu yang buat kita matang.. berkenalan dengan orang berlainan umur dan pangkat buat kita lagi matang..

budak sekolah? geng2 bas sekolah dorang je la yang dorang mengadap hari2 kecuali sabtu dan ahad..

16 comments:

  1. aku pun bengang dgn manusia mcm tu. haha, btw, nice entry :D

    ReplyDelete
  2. haha...
    pernah buat dulu tulis short form..tp tak de sampai org tak faham..
    sekarang dah berubah..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. @Mira_Idora
    dulu aku pun macam tu..
    tapi sebelum buat blog ni, dah dpt khidmat nasihat dr blogger otai..

    cuma ayat je la mcm poyo sikit..
    short form dlm comment dibenarkan selagi org phm.. hehe

    ReplyDelete
  5. budak skolah zaman skang pelik2.. hahahaa..

    ReplyDelete
  6. halamak , gua pown suka pakai pakaian yang pelik gak ah .

    ReplyDelete
  7. @Nur Nabilla binti Sazali
    part mane yg pelik tu tgk jugak la..
    biasenye lelaki.. budak pompuan bwh umo ni kadang2 kite xtau yg dia tu bwh umo..

    pompuan kan cpt matang dr lelaki.. :)

    ReplyDelete
  8. BEB AKU PENAH BUAT ENTRI ORANG CAKAP PELAT NI..

    MENYAMPAHH AKU..HAHAHA


    http://missyaniabdullah.blogspot.com/2010/12/248-bila-peeelat.html

    ReplyDelete
  9. hahaha lagi satu, gune perkataan "w" kat belakang mcm "belanjew, apew, jew", tergeliatttt lidah nak menyebut, pelik-pelik je kot

    ReplyDelete
  10. Ye ke boleh nampak mcm belum matang. Boleh la aku guna bahasa mcm tu kat blog aku. Baru la org rasa aku ni masih muda belia. Bestnya kalau nampak muda sepanjang tahun. Aku nak letar R kat blkg perkataan contoh : aper, maner, hahahahahahahrrrr

    ReplyDelete
  11. haha..adik aku suka sangat guna perkataan aku jadi aq...tidak jadi dop...lawak lawak...baru form 2 kot...kih3

    ReplyDelete
  12. ahahhah suka sangat entry nih!!

    ReplyDelete
  13. well,,good information to share:)
    tengss ye

    ReplyDelete
  14. @~CiK TiNieY~
    short form kalo mase nk sms, bls komen mcm ni, takde hal la..
    jalo dalam entry, nmpk tak kemas.. :D

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers