Jerung Kebal Dengan Serangan Jangkitan

deadliest shark

 

 

bile sebut tentang ikan jerung, sume akan terbayangkan betapa bengisnye haiwan laut ni..

 

dalam laut tu umpama bonzer2 la si ikan jerung ni.. langsung tiada senyuman terukir di wajah si jerung tu..

 

ade jugak sesetengah manusia ni mempertikai kewujudan jerung ni, katanye hidup menyusahkan orang, tau nak cederakan manusia dan hidupan laut je..

 

 

shark-attack1

 

 

setiap apa yang ada kat muka bumi ni mesti ada sebab kenapa ianya wujud.. macam nyamuk, aku tension giler bile nyamuk buat love bite kat aku..

 

aku terjumpa fakta2 menarik tentang jerung ni:

  • rangka jerung terdiri dari tulang rawan, maknenye lebih ringan dan fleksibel dari tulang biasa.. fleksibel? macam ahli gimnastik je..
  • ade kajian ke atas tulang rawan jerung ni dan membuktikan ianye dapat mengecilkan dan mengurangkan tumor.. best ni
  • jerung dikurniakan immune system yang ringkas, maknenye jerung boleh melawan dan mengelak dari sebarang jangkitan, lebih baik dari manusia..
  • jerung kebal dengan hampir semua jenis penyakit..
  • bukan semua penyakit si jerung ni immune, tapi immune system jerung sangat luar biasa kerana boleh melawan jangkitan melampaui kemampuan manusia..

 

hmmm.. kagum gak aku bace trivia ni.. memang benar la setiap penyakit tu ade penawar kecuali mati.. cuma kita tidak tahu cara nak mengubati..

 

kawan2 aku mesti bahan aku pasal entry ni.. mat trivia pun mat trivia la.. asalkan aku lebih berIlmu dan aku suke berkogsi fakta2 pelik macam ni.. haha

 

 

great-white-shark

2 comments:

  1. wawww... suke fakta camni,
    tak kesah la kena bahan kan along kan. asalkan bermanfaat untuk semua.
    wahahhaaa~
    :D

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers