Ads

Blogger, Sila Lebih Professional

tau tak ape tu consistency? aku tak reti nak explain tapi at least aku paham sebab baru je lecturer aku bagitau pasal ni.. consistency yang aku citer ialah pasal interface..

sebut pasal interface dan aku pulak tulis dalam blog, maka consistency yang aku nak citer ni berkaitan dengan blog la.. hmm pernah tak jumpa blog yang tulisan dia kejap kecik, kejap besar? kadang-kadang ada yang dalam satu entry, setiap perenggan menggunakan jenis font yang berlainan.. ade?

apa pendapat korang tentang blog yang macam tu? adakah stylo? adakah annoying? terpulang nak cakap ape tapi yang pasti kebanyakan orang tak suka.. tidak mengikut prinsip-prinsip asas dalam membina/men-design interface boleh mengurangkan readers blog korang.. tak caye?

pendapat dan nasihat aku, kalau korang design rupa bentuk blog korang terutama sekali bab-bab saiz font dan jenis font, biar la konsisten.. biar semua sama dan mengikut standard supaya orang senang nak baca..

korang rasa stylo ke kalau entry korang guna font yang jenis macam cacing kerawit tu? bagi aku tidak.. saiz tulisan macam tu gak, kalau boleh jangan la terlalu kecik at least 10pt..

orang yang bukak blog kita ni bukannye semua sama, ada macam-macam jenis orang.. ade macam-macam ketidakupayaan sebagai contoh ade yang rabun jauh, rabun dekat dan rabun warna.. sebut pasal warna, kita kene bijak pilih warna yang senang nak nampak..

sebagai contoh aku sendiri rabun warna, color blind.. biasanya orang rabun warna ni dia sukar untuk membezakan warna yang bersebelahan.. bersebelahan, macam mane tu?

kalau aku la, aku tak dapat nak bezakan sangat antara warna hijau dan kuning kalau dua-dua warna tu duduk bersebelahan.. coklat dengan merah atau oren, biru dengan purple.. bukan tak nampak langsung warna tu, tapi bila dah banyak-banyak warna di dalam satu tempat, aku jadi keliru.. aku percaya orang lain yang rabun warna menghadapi masalah yang serupa..


boleh baca?


tau tak ape lecturer aku cakap kat orang yang tak reti nak apply consistency dalam interface dorang? "very very very annoying and unprofessional"


kalau aku pun pikir macam tu, menyusahkan readers.. kate nak follower ramai.. kalau taknak jangan suruh orang bukak/promote blog kita.. senang kan?

blog aku sendiri pun aku tak pasti sama ada senang nak baca ke tidak.. hmm

9 comments:

  1. JGN RISAU BLOG ANDA SENAG DIBACE HEEE

    ReplyDelete
  2. kalo susah sgt, pangkah je g belog lain.

    belog skang besepah. sobsob T_T

    ReplyDelete
  3. hehehe marah nampak

    saya kalu blog tu tulisan kecik saya terus blah je apa susahhh

    ReplyDelete
  4. kene la bagi nasihat supaya org mcm tu kewujudannye berkurangan.. hehe

    ReplyDelete
  5. blog awak best!...dan ringan semestinya..
    ce tengok blog saya pula.hehehe :D

    ReplyDelete
  6. Lebih baik tidak profesional daripada jadi blogger profesional ada trafik banyak tapi post sampah awek seksi aib artis orang lain dengan bg download link. Lgpun tak silap aku Ustaz Azhar Idrus kata haram ambik hak orang Islam tanpa permission.. biarkan blogger tak proffesional daripada menambah dosa untuk jadi professional

    ReplyDelete
  7. kalau font dia sekata senang gak baca (: dont wory,. snang je nak baca blog awk. hoho. lagipun , tak lamabat loading. review blog kita pula. hehe.

    ReplyDelete
  8. pernah sekali jumpa blog mcm tu. sangat annoying. dah ada juga tegur dia ckap susah giler nak baca entry dia sebab guna font cacing kerawit. nak tau apa dia balas..?? dan saya tegur tu pun secara baik dan berhemah..
    ni jawapan dia:-
    "memang susah kan nak puaskan hati semua orang. tgklah nanti kalau saye terbukak hati nak ubah..thanks singgah.."

    oho..sangat-sangat-sangat annoying pompuan tu. lepas tu mmg tak pernah lee nak singgah blog dia..

    ReplyDelete
  9. Ada satu blog tu memang peten dia tulis macam tu. Sekarang Alexa ranking bawah 400, pageview lebih 2 juta. Cuba taip 'AkuPeduliApa'

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers