Ads

Sinetron Indonesia vs Drama Korea

dalam ramai orang kutuk-kutuk sinetron Indonesia, masih sinetron tu ramai orang tonton.. kenape ek? aku pun bukan la tegar sangat nak tengok drama seberang yang penuh dengan slow motion dan bunyi simbal..


pastu ada jugak yang membandingkan sinetron Indonesia dengan drama Korea.. ada yang cakap konsep yang lebih kurang sama.. gadis miskin yang diminati jejaka hensem kaya, pastu ex-gepren jejaka hensem kaya ni tak puas hati.. komplot nak jatuhkan si gadis semasa innocent yakni heroin yang dilakukan oleh mak jejaka hensem ataupun mak si ex-gepren..


my lalink Yoona tetap jadi feveret :))


lebih kurang sama ke? kebanyakan akan berkata drama Korea lebih berkualiti dan lebih romantik.. kenapa sinetron banyak disiarkan? korang tau tak sinetron Indonesia sebenarnya ramai yang tonton biarpun citer tu tah pape..?


--------------------------------------


kalau aku la, alasan untuk aku tonton sinetron Indonesia atas sebab pelakon-pelakon wanita yang cun melecun.. bukan setakat cun, tapi dorang menggunakan barisan pelakon wanita yang muda-muda.. kebanyakannya sebaya aku dan umor dorang tak lebih dari 23 tahun.. ape lagi, aku mengusya la.. hehehe


Chelsea Olivia, umor 18 dah jadi heroin


drama Korea mungkin lebih best.. tapi disebabkan bahasa Korea yang sangat asing bagi rakyat Malaysia ni, feel cerita tu tidak sampai 100%.. betul ke? entah.. pendapat aku, kekuatan sinetron Indonesia bergantung kepada lagu tema sinetron tu.. bahasa pun lebih kurang sama dengan bahasa kita kan..


Rachel Amanda, my feveret.. baru 15 tahun :))



--------------------------------------


memang sinetron Indonesia banyak mengarut dan menampakkan ciri-ciri kurang pandai antara watak.. aku pun kurang senang dengan jalan cerita yang cliche.. apakan daya, cewek-cewek Indonesia sangat hot..! :))


berbalik kepada kekuatan sinetron Indonesia, kebanyakan makcik-makcik akan suka tengok.. dorang kurang berminat nak layan Korea sebab drama Korea lebih diminati oleh golongan muda.. kenapa yee..? mungkin makcik-makcik kurang berminat nak baca subtitles.. bahasa Indonesia at least boleh paham kalau takde subtitles.. :)


--------------------------------------


walaupun sinetron Indonesia banyak dikutuk oleh golongan kita ni, stesen-stesen tv berlumba-lumba nak siarkan sinetron Indonesia yang latest.. dorang takkan suka-suka siarkan sinetron mengarut tu.. mesti ade sebab.. selagi ada permintaan, selagi tu akan ada sinetron Indonesia.. kemungkinan bayaran untuk penyiaran sinetron lebih murah.. ye ke?


Asmirandah, 5 Oct 1989 :D


*yang penting watak baik dan jahat (wanita) sangat hot bagi kedua-dua sinetron dan drama :)

21 comments:

  1. Tapi sinetron indonesia panjang..nasib baik best..huhu

    ReplyDelete
  2. aku n mak aku minat cte korea. ada bantahan?

    ReplyDelete
  3. memang tak leh layan cite indon..kalau tak de subs memang tak paham ape die bebel..da la slow, meleret plak tu..

    korean drama lagi best..pelakon hensem2..lawa2..and tak meleret2..kebanyakkan episode tak sampai 20 pun..cite2 korea ni catchy gile..sekali tengok mesti nak sambung tengok next episode..memang pandai la diorang buat cite ^ ^

    ReplyDelete
  4. asmirandah hot habis. dia la yang dalam iklan minyak wangi axe tu.


    My latest entry : Cincin Emoticon Yang Comel

    ReplyDelete
  5. @jijie 이지은
    sape nk membantah? tgk je la, xde sape kaco.. :)

    ReplyDelete
  6. @z
    best ke? kebanyakan sinetron indon ciplak dr drama korea/jepun.. :)

    ReplyDelete
  7. Memang tak suka dgn sinetron indonesia.Betul2..Byk guna slow motion.Nak pusingkan kepala ke belakang aje dah ambil berapa minit.Sabo aje la aku.

    Kesimpulannya,tgk lah drama korea.Kan2?

    ReplyDelete
  8. i adore asmirandah.. baru 22 ye umurnya.. tp nampak matang :)

    ReplyDelete
  9. green suke korea. :)
    tapi drama2 dari Indon pun green tengok jugak even tak la minat.
    hahaha tak tau la nape. yang tensen nye indon suke lambat. kalau orang buat jahat, nak tekantoi, dan2 tak kantoi nye. wahahaha
    paham ke ape green cakap ni? :p
    i love korean drama, but in the same time tengok jugak sinetron. ^^

    ReplyDelete
  10. aku vote cerita Korea, tak mungkin cerita Indon tu!

    ReplyDelete
  11. cerita korea lg best dr indon. indon lembap la tp still nk tgk sbb hero hensem :) *baim wong*

    ReplyDelete
  12. sinetron indon biasanya suri rumah yang tengok *no offence, this is based on my observation* mungkin sebab senang nk faham compared to korean drama which is leceh bagi diorang untuk baca subtitles


    apa2 pun, korean drama mmg best! hee

    ReplyDelete
  13. dua2 lebih kurang ja..senang2 layan cerita melayu..haha,habis cta

    ReplyDelete
  14. bile da indo copy cite korea lg la ramai nk tgk.lg mengarut cerita lg la nk tgk.bygkn sehari tue 5 kali duk ulang cite.sampai i nk tgk tv pn mls.huhuhu

    ReplyDelete
  15. x lyn sgt sinetron ni...kdg2 sinetron indonesia smpi beratus episod.. plot cerita asik sama je.. pusing2 part tu jugak.. Drama korea la best.. wlpn ceritaagak streotype, tapi lakonan mereka yg cute, kejam tu buat kita suke tgk lg...

    ReplyDelete
  16. korea Laa besh sb indo makin lama tego makin merepek huhuuu tp klu xde cite just layan jelaa

    ReplyDelete
  17. My cousin pun suka Yoona.Apa kurangnya saya?HAHA tak pasal.Anyway,korea better kot dari indon.Indon tak berapa nak logik. *tapi tengok semacam.HAHA*

    ReplyDelete
  18. Sinetron Indonesia lagi best dari pada drama korea.....

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers