Ads

Macam Mana Cara Aku Menulis Entry

saje hari ni mengade nak bagitau kat korang macam mana cara aku tulis satu-satu entry tu..

kebiasaannya, aku buat entry baru ni mengikut perancangan.. perancangan? maksudnya aku dah bersedia lebih awal sebelum aku publish entry baru..

meh sini aku nak terangkan dengan lebih lanjut usia..

  1. sebelum aku publish, aku tulis je ikut sedap kepala aku.. tapi aku tak publish dulu.. sama ada aku preview dulu, atau aku save as draft dulu entry aku tu.. rilex dulu.. buat ape nak kalut-kalut kan..
  2. sebelum aku publish, aku akan baca dulu enrty aku tu.. ok, aku bayangkan aku ni sebagai spiderman pengunjung baru ke blog aku.. aku jalankan eksperimen ke atas diri sendiri la lebih kurang..
  3. masa baca tu, aku akan anggap aku sedang baca blog orang lain.. ayat best ke tak, senang nak bace ke tak, panjang sangat ke tak, best ke tidak.. kalau aku rasa tak best, aku akan edit balik..
  4. aku sering memikirkan apa la yang korang akan fikir kalo bace entry aku nanti.. aku juga seorang blogger, aku juga seorang pembaca.. so, aku paham la sikit-sikit ape yang tak best dalam satu-satu entry tu..
  5. tapi sampai sekarang aku masih tak dapat nak buat ayat best-best.. mungkin aku takde bakat dalam bidang penulisan.. tapi pengalaman mengajar kita semua supaya lebih baik dari yang sebelum ni..
  6. aku selalu gak mencapub berkunjung ke blog-blog yang femes, aku tengok ape la yang best sangat blog orang tu sampaikan ramai orang nak follow dan comment entry dia tuh..

kadang-kadang aku tulis gak apa yang berlaku di sekeliling aku.. tapi kadang-kadang la, tak selalu.. sebab aku tak pandai nak tulis balik ape yang berlaku.. :)

rasa-rasa cukup ke ni? cara korang macam mana pulak?

*meh join bloglist aku

8 comments:

  1. lebih kurang la cara kita..hehe.. =)

    sebelum publish mesti check banyak kali. especially kalau menulis tgh2 malam. Save dulu sbb takut yelaaa, taip tgh2 malam, ntah kelaut ke apa kan, so pagi tu cek balik.rasa mcm sedap rasa sikit baru tekan post.

    tp kan, sebenanya slalu cuak kalau2 apa yg kita tulis tu mengguris hati pihak lain. @ takde org respon lgsung.huhu..sadis kan..

    ReplyDelete
  2. Otak lu dengan otak gua sama bro . ! Haha . tak sangka wo .

    Okay gua dah masuk exchange link . Entah lu perasan ke tak bro .

    ReplyDelete
  3. lebey kurang same la style gulai tempoyak, cintabunga biase buat je smapi bape byk entry then save dulu kalau rase tak cukup complete.

    kadang tu smpai ke dalam toilet pon pk nak post entry ape lg kat blog... bile dtg idea melambak² tp bile tibe part nk menaip teros jadi blur.. huh~~ adehh -___-)

    ReplyDelete
  4. aku plak selalu hadapi masalah nak entry pe? selalu ketandusan idea...last2 aku tulis ikut mood je...tp gaya bahasa,ayat tu aku wat cara aku je,tak mampu nk ikut gaya owg lainnn

    ReplyDelete
  5. batul3 ! sokong.. ni tengah skodeng blog ang ni :P

    ReplyDelete
  6. Like no 5 & 6 . . . huhuhuu.......

    Tatau camne nak jadik best cam depa!

    *psss..... anda di tag! kat sini

    ReplyDelete

Ads

Followers

Google+ Followers